Bebekler enfeksiyona karşı korunmasızdır. Özellikle de enfeksiyon etkeni küçük yaş gruplarında daha çok gözleri hedef alır. Bebeklerin gözlerinde bazı sorunlar veya çapak oluşumu meydana gelir. Hijyen kurallarına uyarak evde göz temizliği ile çapaklardan kısa zamanda kurtulmak mümkündür.

Bunun için annelere büyük vazifeler düşer. Peki, bebeklerde göz temizliği nasıl yapılır? İnceleyelim. Bebeklerin evde kolayca göz bakımını yapmak için temiz bir bez ve bir miktar su yeterli olacaktır. Steril suyun içerisine temiz ve yumuşak bir bez sokulur.

Sokulan bez iyice ıslatıldıktan sonra güzelce sıkılır. Bebeğin göz çevresi tek hamle ile dışa doğru silinir. Bu sayede doğal yollarla göz çevresi temizlenir ve çapak oluşumu engellenir.

Bebeklerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeklerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeklere Göz Temizliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bebeklerin göz çevresi temizlenmeden önce bazı dikkat edilmesi gereken noktalara değinmek gerekir. Peki, bu dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Temizleme işlemine geçmeden önce temizleme işlemini yapan kişinin ellerini sabunla güzelce yıkaması gerekir.
  • Göz temizliği için kullanılacak bez yumuşak olmalı ve bebeğin cildini tahriş etmemelidir.
  • Suyun steril hale gelmesi için en az 15 dakika kaynatılması gerekir. Kaynatılan suyun ılık olana kadar kullanılmaması gerekir.
  • İki göz için de farklı bezler kullanmak daha doğru olacaktır.
  • Temizleme işlemi içten dışa olacak şekilde yapılmalıdır.
  • Temizleme esnasında tek hamle yapılmalı ve enfeksiyon etkeni diğer alanlara bulaştırılmamalıdır.
  • Kullanılan bez ile yavaş şekilde temizleme işlemi yapmak gerekir. Sert davranışlar bebeğin gözünde kızarmaya neden olur.
MİDYO  Rüyada elma görenler dikkat! Rüyada elma gördüyseniz hayatınız değişebilir

Bu noktalarda daha dikkatli davranmak bebek ve anneyi daha mutlu edecektir. Dikkatli bir temizleme işlemi sonrası bebeğin gözünde enfeksiyon etkeni varsa azalmaya başlar. Anneler bebeğin göz bakımını en uygun şekilde yapmalı ve gözde çeşitli sorunlara rastladıkları taktirde bebeklerini kısa zamanda göz doktoruna götürmelidirler.

Bebeklere Hangi Durumlarda Göz Temizliği Yapmak Gerekir?

Bebeklere her gün düzenli olarak göz temizliği yapılabilir. Bu işlem bebeğin enfeksiyonlara ve göz hastalıklarına yakalanma riskini ortadan kaldırır. Fakat bazı durumlarda göz temizliğine önem vermek ve daha dikkat etmek gerekir. Bebeklerde uyku esnasında kirpikler birbiri ile yapışıyorsa güzel bir göz temizliğine ihtiyaç var demektir. Bu problem genelde çapak oluşumundan kaynaklanır. Bebek gözünü açmada zorluk yaşayabilir.

Bazı çevresel etkenler veya hormonlardan kaynaklı göz enfeksiyonları meydana gelir. Bebeklerde göz enfeksiyonu ve kuruluk şikayeti varsa göz temizliği yapmak gerekir. Ayrıca bebeğin göz temizliğine ihtiyaç duyup duymadığı konusunda fiziksel bir değerlendirme yapılabilir. Gözlerde sulanma, kızarma, akıntı gibi durumlar mevcutsa bebeğin göz temizliğine dikkat etmek ve düzenli olarak yapmak gerekir.

Bebeklerde Göz Temizliği Neden Yapılmalıdır?

Bebeğin göz sağlığını korumak için göz temizliği çok önemlidir. Göz temizliği yapılmadığı taktirde bebeklerde gözlerde kızarma ve kaşıntı gibi sorunlar görülür. Bu sorunlar bebeğin ve annenin huzursuz olmasına neden olur. Enfeksiyon faktörünün bebeğin gözüne yerleşmesi ve enfeksiyonun artış göstermesi görme yetisine zarar verir. Bu yüzden bebekte görme kusuru meydana gelir.

MİDYO  Evde kusursuz cilt ve göz makyajı yapmanın püf noktaları

Temizlik sayesinde bu enfeksiyonların artmasının önüne geçilmektedir. Göz sorunu yaşayan ve düzenli şekilde göz temizliği yapılmayan bebeklerde uyku sorunları görülür. Bebek uykuya dalma konusunda zorluk yaşar. Ayrıca sürekli ağlama da bebeklerde sık görülen bir belirtidir.

Bebeklerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeklerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeklerde Göz Temizliği İçin Neler Kullanılır?

Bebeklerin daha sağlıklı ve temiz gözlere sahip olması için temizlik işlemlerinde bazı malzemelerin kullanılması gerekir. Kullanılan malzemelerin hijyenik ve kaliteli malzemeler olması gerekir. Bazı durumlarda temizleme işlemi için farklı teknikler ve ürünler kullanmak mümkündür. Peki, temizleme işleminde gerek duyulan ve kullanılan malzemeler nelerdir?

Göz temizleme işlemi için şunlar kullanılabilir:

  • İnce bir tülbent
  • Gazlı steril bir bez
  • Pamuk
  • Steril su
  • Anne sütü
  • Doktorun verdiği göz damlaları
  • Göz çevresi için uygun kremler

Bu malzemeler temizlik esnasında veya sonrasında kullanılabilir. Özellikle anne sütü içerisinde yer alan antioksidanlar sayesinde göz çevresi temizliği daha etkili olmaktadır. Anne sütü göz çevresini temizleme amacıyla sıkça kullanılan bir yöntemdir. Eğer temizlik işlemleri ile bebeğin gözünde yer alan enfeksiyon azalmıyorsa göz damlaları tercih etmek daha doğru olacaktır. Doktora danışarak gerekli muayene sonrası göz damlası kullanımına geçilebilir.

İlgili Makaleler
Yeni doğan bebek bakımı

Yeni doğum yapan hanımlar ve baba olma duygusunu ilk defa tadan erkekler yeni doğan bebek bakımı konusunda hem biraz tecrübesiz OKU

MİDYO  Selin Ciğerci'nin spor görüntüleri beğeni rekoru kırdı
Bodrum Haremtan Koyu’ndaki rezalette önemli gelişme

Bodrum Haremtan Koyu'nu mesken tutmuş, anadan doğma olarak yüzen ve güpegündüz açık alanda ilişkiye giren erkek grubu gözaltına alınmıştı. Sonrasında OKU

Türkiye’nin gündemine oturan iğrenç olayların yaşandığı Haremtan Koyu nerede?

Bodrum Haremtan Koyu’ndaki iğrenç görüntüler izleyenleri şok etti. Bodrum'un en güzel koylarından biri olan Haremtan Koyu’nda bir grup erkeğin bu OKU

Çocuklarla iletişim nasıl kurulmalıdır?

Kaliteli bir çocuk yetiştirmek için çocuklarla iletişim nasıl olmalıdır? Çocuklarınızla en doğru iletişimi kurmanız için öncelikle sizin anne veya baba OKU