Son günlerde hastanelere bu rahatsızlık için resmen akın var. Özellikle cildiye doktorları gelen hastaların ortak şikayetini kaşıntıdan uyuyamama olarak açıklıyor. Bu konuda gelen hastaların sayısı artırınca dermatoloji uzmanları da açıklama yaptı. Kaşıntının sebebini uyuz olarak açıklayan Dermatoloji Uzmanı Dr. Kemal Tekeş, bu hastalığın zengin, fakir gözetmediğini ve herkeste görülebileceğini söyleyerek önemli uyarılarda bulundu.

Uyuz hastalığının özellikle okullar, yurtlar, askeri kışlalar ve kreş gibi toplu yaşam yerlerinde salgınlar şeklinde görülebildiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Kemal Tekeş, “Uyuz hastalığı sosyoekonomik seviyesine, eğitim durumuna bakmaksızın herkeste görülebilir. Uyuzda özellikle gece artan kaşıntı ve sıcak duş ile artan kaşıntı tipik şikâyetlerdir” dedi.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Kemal Tekeş, son zamanda artış gösteren uyuz hastalığı ile ilgili uyarılarda bulundu.

Uyuz hastalığının bulaşmasının insandan insana temas ile meydana geldiğini söyleyen Uzm. Dr. Tekeş, “Uyuz hastalığının etkeni, eklem bacaklı böcekler sınıfından olan gözle göremeyeceğimiz küçük bir böcektir. Bulaşma insandan insana temas ile meydana gelmektedir. Hastanın temas ettiği yerlerde birkaç gün bazen 1 hafta daha yaşayabilir. Elele tutuşma, aynı yatağı paylaşma gibi temas durumları bulaşma için yeterlidir. Uyuz hastalığı sosyoekonomik seviye ve eğitim durum gibi kriterlere bakılmaksızın herkeste görülebilir. Özellikle okullar, yurtlar, askeri kışlalar, kreş gibi toplu yaşam yerlerinde salgınlar yapabilmektedir” diye konuştu.

MİDYO  Muzun çöpü bile mucize. Muz kabuğunu atmayın, yiyin. O sorunu anında çözüyor

Uzm. Dr. Tekeş, “Hastalık bulaştıktan sonra ortalama 10 gün ila 50 gün arasında hastalık bulguları meydana gelir. Özellikle gece artan kaşıntı, sıcak duş ile artan kaşıntı tipiktir. Parmak aralarında, el bileğinde, karında, kol altlarında, kadınlarda meme ucu, erkeklerde genital bölge, bacaklar, ayak bileği hastalığın sık görüldüğü bölgelerdir. Küçük çocuklar, 60 yaş üzerindekiler ve bağışıklığı düşük kişilerde yüzde, saçlı deride de hastalık görülebilmektedir” şeklinde konuştu.

Elbiselerin kaç derecede yıkanması lazım?

Tedavide önemli hususun sadece hastayı değil hastanın aynı evi paylaştığı ve yakın temasta bulunabileceği herkesin tedavi edilmesi olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Tekeş, “Hastalığın tedavisinde çeşitli sürme ilaçlar, bazen de hekiminizin önereceği majistral ilaç (doktor tarafından reçeteye yazılmış formüle göre eczanelerde eczacılar tarafından hazırlanan ilaçlar) kullanılmaktadır. Hemen tedavi sonrasında tüm yatak, nevresim takımları, iç çamaşırlar ve etken ile temas eden elbiseler 60 derecede yıkanmalı ve ütülenmelidir. Kurutma makinası varsa ütülemeye gerek yoktur. Yüksek ısıda yıkanamayacak eşyalar 7 gün açık havada ya da büyük poşetlerin içerisine konulup ağzı bağlanarak bekletilmelidir. Tedavi başarılı olsa dahi bazen kaşıntı birkaç hafta daha devam edebilir. Sıradan kaşıntılarla uyuz kaşıntısını ayırmak önemlidir. Özellikle gece artan kaşıntı olduğunda geç kalmadan ve hastalığı bulaştırmadan acilen dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

Uyuz krem, merhem ve losyonları nasıl kullanılır?  

Doktor tarafından reçete edilen uyuz krem ve losyonları boyun bölgesinden başlayarak, ayaklara hatta ayak parmaklarına kadar sürülmelidir. Söz konusu çocuklar ve küçük bebekler olduğunda ise uyuz krem ve losyonları; yüze, tüm kafaya hatta kafa derisine kadar sürülmelidir. Küçük çocuklar ve bebekler; sadece permethrin krem ya da sülfür merhem kullanabilir. Uyuz krem ve merhemlerinin vücuda sürülmeden önce kişinin kesinlikle yıkanması gerekir; krem ve merhemler; muhakkak temiz cilde uygulanmalıdır.

MİDYO  Tarçının faydaları nelerdir?

İlaç talimatlarında belirtilen süre için vücutta kalan uyuz krem ve losyonlarının, ilaç prospektüsünde belirtilen süre için vücutta kalması şarttır. Uyuz tedavisi tamamlandıktan sonraki ilk birkaç hafta boyunca kişinin vücudunda tüm uyuz akarlarını ve yumurtaları ölmüş olsa dahi kaşıntı devam edebilir. Ancak kaşıntının 2. ya da 4. haftadan sonra başladığı durumlarda ya da ciltte yeni oyukların, sivilce benzeri döküntülerin çıkması üzerine tekrar tedavi gerekebilir.

İlgili Makaleler
Bodrum Haremtan Koyu’ndaki rezalette önemli gelişme

Bodrum Haremtan Koyu'nu mesken tutmuş, anadan doğma olarak yüzen ve güpegündüz açık alanda ilişkiye giren erkek grubu gözaltına alınmıştı. Sonrasında OKU

Türkiye’nin gündemine oturan iğrenç olayların yaşandığı Haremtan Koyu nerede?

Bodrum Haremtan Koyu’ndaki iğrenç görüntüler izleyenleri şok etti. Bodrum'un en güzel koylarından biri olan Haremtan Koyu’nda bir grup erkeğin bu OKU

Tarçının faydaları nelerdir?

Tarçın birçok yemek ve tatlılarda kullanılan bir besin ürünüdür. Hem tatlı hem de acımsı bir tadı var ama yemek ve OKU

Elma sirkesinin kanıtlanmış faydaları! Elma sirkesi nasıl yapılır?

Günümüzde doğal yaşam ve sağlıklı beslenme oldukça popüler bir hâle gelmeye başlıyor. Aslında kadim geleneksel tedavi yöntemlerinde oldukça önemli bir OKU