Kaliteli bir çocuk yetiştirmek için çocuklarla iletişim nasıl olmalıdır? Çocuklarınızla en doğru iletişimi kurmanız için öncelikle sizin anne veya baba olduğunuzu onun ise bir çocuk olduğunu göz önüne almak gerekmektedir. Çocuklar ile iletişim kurmak için sevginizi ve onun fikirlerine önem verdiğinizi hissettirin. Çocuklarla iletişim kurmadan önce onları dinlemeyi denemek sağlıklı bir iletişimin kurmanın temelidir. Çocuklar her yaşta farklı bir düşünce yapısına sahip olmaktadır. Çocukların bebekliğinden itibaren ebeveynlerin ona sevgiyle yaklaşması onunla konuşması ileriki yaşlarda sizinle iletişiminin güçlenmesini sağlayacaktır.

Çocuklarla İletişim Kurmak İçin Arkadaşı Olmak

Çocuklarla iletişim kurmak için çocuğunuzla arkadaş olmanız gerekmiyor. Onun annesi veya babası olmanız ve kendinizi bu konumda tutmanız daha önemlidir. Çünkü çocuklar arkadaşları ile iletişim kurarken yalan da söyleyebilir, küfür de edebilir. Çocuğunuzla iletişim kurarken bu tür olaylarla karşılaşmamak için onun gözündeki ebeveyn konumlarını oluşturmaları gerekmektedir. Çocuğunuzla arkadaş olmak yerine onun kendi seviyesinde arkadaşlar bulmasına yardımcı olmak daha doğru bir davranış olacaktır.

Çocuklarla İletişim Nasıl Olmalıdır?

Çocuklarla İletişim Nasıl Olmalıdır?

Çocuklarla İletişimde Önemli Hususlar

Her anne baba belirli hususlara dikkat ederek çocukları ile sorunsuz bir iletişim kurabilir.

Anne ve babaların dikkat edeceği hususlardan bazılarını;

  • Sevginizi göstermek,
  • Onu dinlemek,
  • Hatalarında yargılama veya ceza yerine doğru olanı anlatmak,
  • Düştüğünde kaldırmak yerine nasıl kalkacağını öğretmek,
  • Arkadaşı değil anne ve babası olmak,
  • Çocuk konuşurken sözünü kesmemek veya susturmamak,
MİDYO  6 aylık bebeklerin beslenmesi konusunda nelere dikkat edilmelidir?

Bu tür basit hususlara dikkat ederek çocuklarınızla sorunsuz bir iletişim hattı oluşturmak mümkündür. Çocukların hem anne ve babasıyla hem de çevresindeki insanlarla iletişim kurmasında veya kuramamasında en büyük pay yine anne ve babaya aittir. Çocuklar ile iletişimi güçlendirmek için yapılması gereken diğer bir husus teknoloji bağımlığından kurtulmaktır. Çocukların oyalanması için eline verilen cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik cihazlar her yaşta çocuğun sanal bir dünyaya yönelmesine sebep olmaktadır.

İzleyin: Çocuklarla Nasıl İletişim Kurmalıyız I Psikolog Önerileri

Çocuklarla İletişim Kurma Devreleri

Çocuklarla iletişim kurmak bir inşaatın yapılmasıyla benzer bir yapıya sahiptir. Çocuğunuzun bebeklik çağında onunla kurduğunuz iletişim inşaatın temelini oluşturmaktadır.

Çocukların iletişim devrelerini şöyle sıralamak mümkündür;

  • 0 – 2 yaş aralığı konuşmaya başlama devresi
  • 3 – 5 yaş aralığı sorgulamaya başlama devresi
  • 5 – 7 yaş aralığı öğrenmeye başlama devresi
  • 8 – 12 yaş aralığı öğrenme ve hayal gücü gelişme devresi
  • 13 – 18 yaş aralığı ergenlik devreleri

Konuşmaya başlama devresi ile ergenlik devresinde bulunan çocuklarla aynı düzeyde iletişim kurmaya çalışmak olumsuz sonuçlar verecektir. Çünkü ergenlik çağına gelen bir çocuk benliğini oluşturmak ve hormonal değişimler sebebiyle daha agresif bir yapıya sahip olacaktır.

Çocuklarla İletişim Kurmak

Çocuklarla İletişim Kurmak

Çocuklarla İletişim Kurmada En Sorunlu Devreler

Anne ve babaların çocukları ile iletişim kurmada en fazla zorlandığı devreler ergenlik dönemleridir. Ergenlik dönemine giren çocukların zihinlerinde ve çevrelerinde bulunan her şey tamamen bildiklerinin tersine dönmesine sebep olmaktadır. Bu durum çocukların iletişimde içe kapanık olmasına ve biraz da hırçınlaşmasına yol açmaktadır.

MİDYO  2 yaşındaki çocuklara nasıl oyuncaklar almalıyız?

Ergenlik dönemine gelen çocuklar anne veya babalarının değil çevrelerinin kendisine ilgi göstermesini isterler. Böyle bir dönemde çocuklarla iletişim kurarken daha dikkatli davranmak gerekir. Çocuğun zihninde dolaşan kavram kargaşalarına bir de anne baba rolünden çıkarak arkadaş olma rolüne soyunmak iletişimin tamamen kopmasına yol açmaktadır.

Ergenlik döneminde çocuklarla iletişim kurmaya çalışmak yerine onların sizinle iletişim kurmasını sağlayacak girişimlerde bulunmak daha doğru olacaktır. Maalesef günümüz koşullarında teknoloji bağımlığı çocuklarla iletişim kurmada en büyük engel haline gelmiştir. Cep telefonları ve bilgisayarlar çocuklar bir yana eşlerin dahi birbiri ile iletişimini sekteye uğratmış durumdadır.

İlgili Makaleler
Yeni doğan bebek bakımı

Yeni doğum yapan hanımlar ve baba olma duygusunu ilk defa tadan erkekler yeni doğan bebek bakımı konusunda hem biraz tecrübesiz OKU

Bebeklerde çilek alerjisi neden olur? Belirtileri nelerdir?

Çilek alerjisi bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtiler ile aynıdır.  ''Bebeklerde çilek alerjisi belirtileri nelerdir?'' başlıklı yazımızda OKU

Bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalı? Kaç saat aralıklarla yapılmalı?

Anneler ve anne adayları başta olmak üzere, bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalıdır? Konusu üzerine sıklıkla araştırma yapılır. Bebeklik dönemi, sıfır OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU

MİDYO  Yeni doğan bebek bakımı