Kurban Bayramı gibi özel zamanlarda etlerin çok olması, buzlukta saklanması gerekliliğini ortaya çıkarır. Et buzlukta kalmadığında oldukça kolay bozulan bir besindir. Bu bakımdan etin buzlukta saklanması, tazeliğini koruması için gerekli bir durumdur. Peki buzlukta et nasıl bozulmadan saklanır? Bu sorunun cevabı, birçok kişinin işine yarayacak bir özelliğe sahiptir. Çünkü hemen hemen her evde et mutlaka bulunmaktadır. Etin nasıl saklanması gerektiğini bilmek, bu leziz tadın hep taze kalmasını sağlar. Buzlukta et saklamak için bazı püf noktalara dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Saklayacağınız etin türüne göre yöntem uygulamanız gerekir.

Eti Mutlaka Dinlendirin

Buzlukta et saklamanın en temel püf noktası, eti dinlendirmenizdir. Eğer taze etiniz var ise buzluğa koymadan önce eti dinlendirmeniz gerekir. Taze eti, direk olarak buzluğa koyarsanız sert ve lezzetsiz bir etiniz olur. Bu bakımdan özellikle de Kurban Bayramı gibi zamanlarda elinizde olan taze etleri, mutlaka dinlendirmeniz gerekir. Yaklaşık 12 saat boyunca yapılan dinlendirme yeterli olacaktır. Güneş ışığı almayan, serin bir ortamda etlerinizi dinlendirebilirsiniz. Eğer havalar sıcak ise etin buzdolabında dinlenmesini sağlamanız gerekir. Uzmanlar, taze etlerin dinlendirilmeden buzluğa konulmaması konusunda açıklamalarda bulunmuşlardır. Yeteri kadar dinlendikten sonra etinizi buzluğa koyabilirsiniz.

MİDYO  Arnavuttan tüm püf noktalarıyla Arnavut ciğeri! Lokum gibi Arnavut ciğeri nasıl yapılır?

Et Türüne Göre Paketleme Yapın

Buzlukta Et Nasıl Bozulmadan Saklanır?

Buzlukta Et Nasıl Bozulmadan Saklanır?

Kırmızı etin oldukça fazla çeşidi vardır ve bundan dolayı da farklı farklı paketlenme teknikleri mevcuttur. Türüne göre nasıl paketlenmesi gereken etler ise şunlardır:

-Parça et: Parça eti buzluğa koymadan önce taze ise dinlendirmeniz gerekmektedir. Daha sonra bu etleri bir miktar dövmelisiniz. Çünkü bu sayede hem etlerinizi biraz küçültmüş hem de kokmasını önlemiş olursunuz. Yaklaşık 10 ay kadar parça etlerinizi buzlukta saklayabilirsiniz.

-Kıyma: Buzlukta kıyma saklamak için dikkate almanız gereken en önemli kural, tek kullanımlık olacak şekilde poşetlemelisiniz. Ufak ufak paketleyip, poşet içerisindeki havayı pipet yardımı ile almanız gerekir. Eğer kıyma, buzluğa atıldıktan sonra hemen çözülürse beklemeden tüketmelisiniz, çünkü kısa zamanda bozulur. Kıymayı yaklaşık 8 ay kadar buzlukta tutabilirsiniz.

Kuşbaşı: Kuşbaşını da yine kıyma gibi tüketeceğiniz kadar porsiyonlara ayırmanız gerekir. Güzelce poşetledikten sonra 12 ay kadar buzlukta kalabilir.

Kemikli et: Kemikli eti buzluğa atmak için poşetlemeniz yeterli olacaktır. Ancak kemik kokusunu sevmiyorsanız, buzluğa koymadan önce kemikli eti fırında kızartmanız gerekir. Ardından soğumasını bekleyip, poşetleyerek buzluğa atabilirsiniz.

Buzlukta eti nasıl saklamanız gerektiğini, etin türüne göre belirmeniz gerekir. Buzluğa attığınız eti çıkardığınızda hepsini kullanmalısınız. Etin buzu çözüldüğünde tekrardan buzluğa atmak, tadının bozulmasına neden olabilir.

Video: ET UZUN SÜRE NE KADAR SAKLANIR ve ETİN BUZU NASIL ÇÖZÜLÜR?

Etin Uzun Süre Buzlukta Kalmasına Engel Olun

Buzluğa atılan etin maksimum bir senelik ömrü vardır. Bu nedenle paketleme yaparken ne kadar dikkatli olsanız bile buzlukta uzun süre kalan et, bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Etleri, kullanacağınız bir porsiyona göre poşetlemeniz gerekir. Böylece tek kullanımda eti yemeklerinize koyabilirsiniz. Buzluğa koyduğunuz etlerin, buzlarının çözülmemesine dikkat etmelisiniz.

MİDYO  Aklınızı alacak basitlikte pizza tarifleri... Hem doyurucu, hem lezzetli, hem de sağlıklı

Buzlukta Et Saklamak İçin Püf Noktalar

Buzlukta Et Nasıl Bozulmadan Saklanır?

Buzlukta Et Nasıl Bozulmadan Saklanır?

Buzluğa koyduğunuz etin bozulmadan kalmasını istiyorsanız, belirli püf noktaları bilmeniz gerekir. Buzlukta et saklamak için bilinmesi gereken püf noktalar şunlardır:

Eti buzluğa koymadan önce güneş görmeyen serin bir ortamda bekletmeniz gerekir. Taze et ise bu dinlendirme işlemini yapmanız şarttır.

Etleri, mutlaka buzdolabı poşetinde saklamanız gerekir. Saklama kapları, et için uygun değildir.

Buzluğa atılan etin ıslak olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer etlerde bir ıslaklık var ise kurulamalısınız.

Buzluğa koyduğunuz eti sadece kullanacağınız zaman çözmeniz gerekir. Çözülmüş bir eti tekrardan buzluğa koymak son derece yanlış bir davranış olur.

Bu hususlara dikkat ederseniz, etlerinizin tazeliği bozulmadan buzlukta kalmalarını sağlayabilirsiniz. Böylelikle de etin besin değeri hep aynı kalitede kalabilir.

Kavurma Yöntemi İle Buzlukta Et Saklama

Kavurma yöntemi, buzlukta bozulmadan et saklamak için tercih edilen ideal bir yoldur. Kavurma yönteminde et kendi yağı ile pişer, bu sayede de etin bozulmasına engel olan bir tabaka meydana gelir. Bu yöntem genellikle kıymanın bozulmadan saklanabilmesi için tercih edilir. Kavurma yöntemi dışında marine usulü de uygulanmaktadır. Zeytinyağı ve kekik gibi malzemeleri kullanarak etlerinizi marine edebilirsiniz. Bu şekilde buzluğa attığınızda etin hem bozulmamasını hem de tadının güzel olmasını sağlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler
Oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir?

İslam aleminde orucun yeri büyük bir yer kapladığından dolayı herkes tarafından oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir sorusu merak edilmektedir. OKU

MİDYO  Dondurucuda sebzelerin tazeliğini nasıl koruyabiliriz?
Limonlu kek nasıl yapılır?

En pratik kek tariflerinden biri olan limonlu kek, fırını açar açmaz etrafı saran kokusu ile iştahları kabartıyor. Yumuşacık ve mis OKU

Hangi besinlerde C vitamini bulunur?

İnsan sağlığı için yegane gerekli ve son derece faydalı emilim ve enzimlerin başında gelen c vitamini olan yiyecekler bağışıklık sistemi OKU

Elma sirkesinin kanıtlanmış faydaları! Elma sirkesi nasıl yapılır?

Günümüzde doğal yaşam ve sağlıklı beslenme oldukça popüler bir hâle gelmeye başlıyor. Aslında kadim geleneksel tedavi yöntemlerinde oldukça önemli bir OKU