Günümüzde tüm dünyada yaygın olan abur cubur diye adlandırılan yiyecekleri hepimiz tüketiyoruz elbette. Her ne kadar zararları var olsa da, faydalı olan yönleri de vardır mutlaka. Önemli olan dozunu ayarlayabilmekte. Nitekim her şeyin fazlası zarar derler öyle değil mi? Jelibon da bu yiyeceklerden birisidir. Sadece çocukların değil, yetişkinlerin de yüksek miktarda tükettiği bir şekerleme türüdür. Peki, “Nasıl yapılır bu jelibon?” dediğinizi duyar gibiyim. Biraz da jelibonun nasıl yapıldığından bahsedelim o zaman.

Jelibonun Hammaddesi

Jelibon denen şekerlemenin asıl hammaddesi hayvansal kaynaklıdır. Hayvanların kemiklerinde bulunan “jelatin” diye adlandırılan maddeden üretilmektedir. Bu üretilen kemiklerin büyük bir kısmı sığır kemiklerinden oluşmaktadır.

Jelibon Nasıl Üretilir?

Hayvansal kaynaklı olan bu sığır kemikleri büyük yapıdaki kazanlarda belirli ısı ve sıcaklıkta kaynatılır. Bu kaynama işleminin asıl amacı sığır kemiklerinde bulunan “jelatin” denen maddeyi açığa çıkarmaktır. Kaynama işleminin sonucunda jelatin elde edilmiş olur.

Jelatin, kaynadıktan sonra uzayabilen bir kıvamda olan ve jel benzeri bir maddedir. Jelibonun oluşmasındaki başrol bu jelatindir aslında. Fakat tek başına yeterli değildir tabi iki. Yardımcı oyuncuları da bulunmaktadır. Birçok şekerleme türünde olduğu gibi, bu şekerlemede de farklı maddeler kullanılmaktadır. Nedir bu yardımcı maddeler? Birlikte inceleyelim isterseniz.

Jelatine Katılan Yardımcı Maddeler

Jelibon, bir şekerleme türü olmasından dolayı şeker mutlaka katılır. Birden fazla jelibon türü ve rengi olduğundan dolayı, bunların oluşması için çeşitli meyve aromaları ve renklendirici maddeler de kullanılır. Şekerlemeye istenilen rengi, kokuyu, dokuyu ve tadı veren bu aroma ve renklendiricilerdir.

MİDYO  Elma sirkesinin kanıtlanmış faydaları! Elma sirkesi nasıl yapılır?

İZLEYİN: EVDE JELİBON TARİFİ

Jelibon Oluşumunda Son Aşamalar

Bütün maddeler bir araya gelerek istenilen şekerlemeyi ortaya çıkarır. Jelibon, farklı koku, tat ve aromaya sahip olduğu gibi farklı türlerde şekillere de sahiptir. Bu şekiller kalıplar yardımıyla ortaya çıkar. Şekerlemeye şekil vermek istenilen biçimde önce kalıplar oluşturulur. Daha sonra yapılan bu şekerleme istenilen biçimde önce kalıplar oluşturulur.

Daha sonra yapılan bu şekerleme istenilen kalıplara dökülür ve son şeklini almış bulunur. Artık üretimden tamamen çıkmış olan jelibonlar soğutulma işlemine tabi tutulduktan sonra paketleme bölümüne gönderilir. Paketleme işlemi bittikten sonra tüketicinin beğenisine sunulur.

İlgili Makaleler
Oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir?

İslam aleminde orucun yeri büyük bir yer kapladığından dolayı herkes tarafından oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir sorusu merak edilmektedir. OKU

Limonlu kek nasıl yapılır?

En pratik kek tariflerinden biri olan limonlu kek, fırını açar açmaz etrafı saran kokusu ile iştahları kabartıyor. Yumuşacık ve mis OKU

Hangi besinlerde C vitamini bulunur?

İnsan sağlığı için yegane gerekli ve son derece faydalı emilim ve enzimlerin başında gelen c vitamini olan yiyecekler bağışıklık sistemi OKU

Elma sirkesinin kanıtlanmış faydaları! Elma sirkesi nasıl yapılır?

Günümüzde doğal yaşam ve sağlıklı beslenme oldukça popüler bir hâle gelmeye başlıyor. Aslında kadim geleneksel tedavi yöntemlerinde oldukça önemli bir OKU

MİDYO  Margarinsiz ve tereyağsız sadece 4 malzeme ile kurabiye tarifi