Bazı durumlarda kalp herhangi nedenlerden dolayı durabilir ve kalbin tekrar çalışması için kalp masajı gerekebilir bu durumda” kalp masajı nedir ve nasıl yapılır? ” bilinmelidir. Kalp masajı bazı durumlarda yetkili kişiler tarafından hastanede yapılırken bazı durumlarda ihtiyaç halinde başka ortamlarda gerçekleştirilebilir. Bu yüzden her ihtimale karşı kalp masajının nasıl yapıldığı bilinmelidir ve bilmeyen kişiler asla kalp masajı uygulamamalıdır.

İlk yardımcı tarafından kalp masajı uygulanabilir. Kalp masajının yapılmasındaki amaç durmuş kalbi çalıştırmak, solunumun tekrar gelmesini sağlamak ve kişinin nabız hareketlerini düzene sokmaktır. Bu sayede ambulans gelene kadar kişinin hayatta tutulması sağlanır. Başarılı bir kalp masajı için nelere dikkat edildiği bilinmelidir. Yetişkine ve çocuklara yapılan kalp masajı uygulamaları farklılık gösterebilir.

İzleyin: Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Yetişkin bir bireye kalp masajı yapılacaksa ilk olarak kişinin yaşam bulguları kontrol edilir. Bak, dinle ve hisset yöntemi uygulanır. Bu yöntemde hastanın göğüs hareketlerinin olup olmadığına bakılır. Nefes alışları dinlenir ve nabız alınan bir arterden nabız hareketlerinin olup olmadığı hissedilir. Eğer bu bulgular yanıt vermiyorsa hastanın solunumu ve dolaşımı bozulmuş demektir. Hasta hemen sert bir zemin bulunarak uygun şekilde taşınır.

İlk yardım uygulayacak kişi hastaya uygun şekilde pozisyon alır. Hastanın kafası hafif geriye alınır ve göğüs kemiklerinin en orta kısmına eller kenetlenerek dik olacak şekilde yerleştirilir. Göğüs kafesinin 4 veya 5 cm içeri çökmesi sağlanır. Kalp masajında tempolu şekilde 1V 2V gibi tempolar tutularak 10 a kadar V harfi eklenir. 10 sayısından sonra rakamlar normal devam eder. 30 sayısına kadar göğüs basısı yapmaya devam edilir.

MİDYO  Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır? Aşamaları nasıldır?

30 göğüs basısı sonrası hastaya 2 defa suni solunum uygulanır ve göğüs hareketleri izlenir. Bu uygulama sonrası her 3 dakikada bir hastanın yaşam bulgularının yerine gelip gelmediği kontrol edilir. Geldiği an kalp masajı uygulaması durdurulur. Fakat gelmediyse 30 göğüs basısı 2 suni solunum uygulamasına tekrar devam edilir. İlk yardım yapan kişi yorulana kadar veya acil yardım gelene kadar bu işlemleri tekrarlar.

Kalp Masajı Nedir?

Kalp Masajı Nedir?

Bebeklere Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Kalp masajı yapılacak kişi bebekse yetişkinlere yapılan kalp masajı gibi masaj yapmak doğru değildir. Onların sternumu daha hassas ve kırılgan olabilir. Bu yüzden bebeklere kalp masajı uygulamalarını bilmek önemlidir.

Bebeklere şu şekilde kalp masajı yapılmalıdır:

  • Bebeğin bilinç değerlendirilmesi yapılmalıdır.
  • Eğer bulunduğunuz ortam kalabalıksa seçtiğiniz bir kişiye ambulansı aramasını söylemelisiniz.
  • Bebek sert bir yere yatırılmalıdır.
  • Üzerinde bulunan kıyafetler gevşetilmelidir.
  • Bebeğin solunumunu tıkayacak bir etken olup olmadığına bakılır. Eğer varsa yabancı cisim tek bir hareketle, bilinçli şekilde çıkarılır.
  • Bak, dinle, hisset yöntemiyle bulgular saptanır.
  • Bebeğe baş çene pozisyonu verilir.
  • Bebek nefes almıyorsa ilk olarak bebeğe 2 adet olacak şekilde suni solunum verilir.
  • Göğüs merkezi belirlenir sadece yüzük parmak ve orta parmak kullanarak 30 göğüs basısı yapılır.
  • 30 göğüs basısından sonra tekrar 2 suni solunum verilir ve bu olay yaşam bulguları gelene kadar tekrarlanır.
  • Bu uygulamanın yetişkinlere uygulanan kalp masajından farkı yetişkinlerde iki el kenetlenir, bebeklerde ise sadece iki parmak kenetlenerek bası uygulanır.
MİDYO  Nanobilim ve nanoteknoloji nedir? İş imkanları ve maaşları nasıl?

Çocuklara Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Çocuklarda ise kalp masajı göğüse tek elin yerleştirilmesi ile yapılmaktadır. Yine aynı şekilde 30 göğüs basısı ve 2 suni solunum olacak şekilde yapılır.

Kalp Masajı Kimlere Yapılır?

Kalp Masajı herkese yapılmaz ve tehlikeli bir duruma neden olabilir.

Kalp masajı şu kişilere yapılır:

  • Kalbi durmuş yetişkinler
  • Kalbi durmuş çocuklar
  • Kalbi durmuş bebekler
  • Dolaşım durmuş kişiler

Doğru yöntem ve teknikler kullanılarak bu kişilere kalp masajı yapılabilir.

İlgili Makaleler
Çocuklarda bahar alerjisi

Ebeveynler çocuklarda bahar alerjisi durumlarına yönelik araştırma yapmaktadır. Alerjiler tıpta hipersensivite reaksiyonları olarak bilinmektedir. Hapşuruk, öksürük, burun akıntı hissi, alerjik OKU

Oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir?

İslam aleminde orucun yeri büyük bir yer kapladığından dolayı herkes tarafından oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir sorusu merak edilmektedir. OKU

Bilim nedir? Bilim nasıl ortaya çıktı?

Teknolojinin gelişmesiyle değişen dünyada düşünce hayatında sıklıkla sorulan bir soru vardır; bilim nedir? Bilim fiziki evrenin sistematik olarak gözlenmesi, deney OKU

Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU