Pek çok insanın belki de şu anda duyduğu karbonhidrat bağımlılığı, aslında çoğu kişiyi ilgilendiren bir durum. Glisemik indeksi yüksek olan karbonhidratların bağımlılık yapabilme ihtimali bulunuyor.

Bu konuyla ilgili yapılan araştırmalar, karbonhidrat bağımlılığının vücutta alkol bağımlılığına benzer etkiler yaptığını ortaya koymuş bulunmakta. Peki karbonhidrat bağımlılığı tam olarak nedir? Hangi durumlarda ortaya çıkar? Bu konuda bilinmesi gerekenler nelerdir? Bu soruların hepsi haberin ilerleyen kısımlarında cevaplanmakta.

Karbonhidrat, üzerine oldukça fazla araştırmanın yapıldığı bir konu olarak güncelliğini koruyor. Bu konuyla ilgili bazı araştırmacılar birbirlerinden farklı şeyler söylüyor. Bazı araştırmacılara göre kesinlikle karbonhidrat tüketmemek gerekiyor, bazılarına göre ise de karbonhidrat olmadan bir beslenme alışkanlığı oldukça zor. Bu araştırmacılardan hangileri karbonhidratlarla ilgili doğruyu söylüyor? Bu konuda bilinmesi gerekenler nedir?

Fazla Karbonhidrat Tüketilirse Ne Olur?

Makro besin kaynağı olan karbonhidratlar, vücudun ana enerji kaynaklarından bir tanesidir. Diğer makro besin kaynakları da vücut adına aynı enerjiyi veriyor. Aslında karbonhidratlar, sadece vücuda belli bir enerji vermekle görevli değildir. Vücuda enerji vermenin yanı sıra karbonhidratlar, RNA ve DNA’larda yer alan moleküler verilerin taşınmasına da yardımcı oluyor.

Oldukça önemli görevlere sahip olan karbonhidratlar, merkezi sinir sistemi ve kas hücrelerinin çalışabilmesine de oldukça fazla yardımda bulunuyor. Bunların yanı sıra karbonhidratlar, beynin düzgün bir şekilde çalışabilmesini de sağlıyor. Bu kadar önemli görevlere sahip olan karbonhidratların mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Bu konuyla ilgili yapılan araştırmalar, karbonhidratların hafıza ve ruh hali gibi durumları da etkilediği ortaya konulmuş bulunmakta. Günlük karbonhidrat oranı düzgün bir şekilde ayarlanırsa karbonhidrat bağımlılığını yaşamak söz konusu değildir.

MİDYO  Hacamatın 50 faydası! Hacamat yapmanın zararı var mıdır?

Karbonhidrat denildiğinde akla muz, baklagil ve yulaf gibi gıdalar yerine daha sağlıksız olan kek, makarna, ekmek ve pirinç gibi gıdalar geliyor. Aslında karbonhidrat içeren yiyeceklerin sayısı oldukça fazla. Glisemik indeksi yüksek olan karbonhidratların bağımlılık yapma ihtimali bulunuyor.

Glisemik indeksi yüksek olan gıdalara, tatlı krizleri yaşadığımız an direnmemiz mümkün görünmüyor. Bu konuda araştırmacılar çeşitli araştırmalar yapıyor. Acaba bu durumun karbonhidrat bağımlılığı ile bir alakası var mı?

İzleyin: Karbonhidratlar gerçekten zararlı mıdır?

The American Journal of Clinic Nutrition dergisinde yayınlanmış bulunan bir araştırmaya göre, içinde karbonhidrat bulunan yiyecekler beynin istek ve ödülle ilişkilendirilen bölgesini uyarıyor. Bu durum da insanların daha fazla yeme ihtiyacı içinde olmasına neden oluyor. Araştırmada bulunan yüksek kilolu insanların ifade ettiğine göre bu kişiler, öğünleri sırasında glisemik indeksi yüksek olan gıdalar tükettiklerinde daha fazla açlık hissi çekiyorlar. Bunun tersine düşük glisemik indeksli besinleri tüketen kişiler ise tokluklarının daha fazla sürdüğünü belirtiyor.

Bilim insanlarına göre işlenmiş yapıdaki rafine karbonhidratlar, bağımlılık yapıcıdır. New York Obezite Araştırma Merkezi, Yale Üniversitesi, Michigan Üniversitesinde yapılan üç ayrı araştırmanın sonucu, glisemik indeksi yüksek işlenmiş gıdaların daha çok bağımlılık yaptığıdır.

Bu gıdalar, beyindeki ödül ve istek bölgelerini tetikliyor. Böylelikle insanlar, daha çok yeme isteğine ulaşıyor. Beynin sürekli uyarılması ise vücut ağırlığını arttırıyor. Bu da obezite riskinin artmasına neden oluyor. Fareler üzerinde yapılmış bir deneyin sonucuna göre, işlenmiş gıdaların düzenli bir şekilde tüketilmesi vücutta alkol bağımlılığına benzer bir etki yaratıyor.

MİDYO  Bebeklerde önce hangi diş çıkar? Diş çıkaran bebeklerde nelere dikkat edilmeli?

Karbonhidrat bağımlılığı yapan gıdaların en önemlileri olarak patates kızartması, cips, pizza, çikolata ve dondurma gibi besinler görülüyor. Glisemik indeksi yüksek olan bu gıdaların düzenli şekilde tüketilmesi, kan şekerini de oldukça fazla arttırıyor. İnsanların sürekli yeme isteklerini durdurabilmesi için beslenme düzenlerini planlaması gerekiyor. Bu, oldukça önemlidir.

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU