Ebeveynler çocuklarda bahar alerjisi durumlarına yönelik araştırma yapmaktadır. Alerjiler tıpta hipersensivite reaksiyonları olarak bilinmektedir. Hapşuruk, öksürük, burun akıntı hissi, alerjik deri döküntüleri ile seyreden semptomların sık görülmesi mümkündür. Çocuklarda alerji durumları daha sık yaşanabilmektedir.

Çocuklar immün sistemi düşük, dış ortama karşı korunmasız canlılardır. Polene dikkat ederek alışkanlık dahilinde hapşuran bir erişkine göre daha zarif canlılar olan çocuklarda bahar alerjisini daha sık görmek mümkündür. Bahar geldiğinde çiçekler ve böcekler tozlaşmada rol alırlar. Bu durum da havada uçuşan polenlerin olmasına ve özellikle polen alerjilerinin artmasına sebep olmaktadır.

Bu durum da halk arasında bahar alerjisi olarak bilinmektedir. Bu kişilerin çiçek koklaması sonucunda hapşurduğunu ya da nezle benzeri semptomların oluştuğunu görmek mümkündür. Bahar alerjisi çocuğun immün sistemi açısından dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer almaktadır.

Alerjik Reaksiyonlar

Vücut temel olarak kendisine yabancı olan ögeleri parçalamayı ve içerisinden kendisine benzeyenleri almayı, benzemeyenleri atmayı hedefler. Bahar alerjisi de bilinen alerjik reaksiyonlar arasında yer almaktadır. Polen vücuda yabancı bir madde olarak solunum sistemi aracılığıyla vücuda giriş yapar.

Daha sonrasında silyalar aracılığıyla dış ortama atılması hedeflenir. Orada mukus birikimi artırılarak o bölgenin inflamatuar süreçlere girmesi yani şişmesi sağlanır. Bu durum bahar alerjisinin en ciddi tablosunu oluşturur. Hava yollarını tıkamaya kadar gidebilecek bu sürecin doğru bir şekilde kontrol edilmesi gereklidir.

Çocuklarda Bahar Alerjisi

Bahar Alerjisi

Bahar Alerjisi Nedir?

Bahar alerjisi, baharın gelmesi ile ortaya çıkan tozlaşma dönemine dair ürünlerin mukozaları irite ederek bir hipersensivite reaksiyonu ortaya çıkarmasıdır. İmmünglobülinlerin rol aldığı bu süreç tıp literatüründe sıkça konu olarak araştırılan bir süreçtir. Bilinen bilgiler ışığında bahar alerjisi durumunda çocukların henüz net bir şekilde gelişimini tamamlayamamış solunum sistemlerinde iritan yani rahatsız edici bir durum oluştuğudur.

MİDYO  Talepler arttı! Aktüerya Bilimleri Bölümü nedir? Aktüerya Bilimleri mezunu ne iş yapar?

Bahar alerjisini bu şekilde tanımlamak en doğru tanım olacaktır. Tanıma göre konuşmak gerekirse polen ya da diğer ürünlerin solunum sistemini tıkaması gibi ciddi durumlara yol açabilen bir durumdur. Bu sebeple anne babaların çocuklara bahar alerjisi çözümlerini bilmesi önemlidir.

Bahar Alerjisi Nasıl Gerçekleşir?

Bahar alerjisi vücuttaki proinflamatuar sitokinler ve antiinflamatuar süreçler dahilinde gerçekleşir.

Basit bir deyişle bahar alerjisini şu şekilde açıklamak mümkündür:

  • Bahar geldiğinde çiçeklerin tozlaşması ile polen açığa çıkar. Bu polen havada uçuşur.
  • Çocuk sokağa çıktığında ya da evdeyken pencereden giren tozlaşma ürünleri vücuda alınır.
  • Silyalar bu poleni tutarak dışa doğru atmaya çalışır.
  • Poleni tespit edebilmek için mukus üretimi olur ve geniz akıntısı, burun akıntısı gibi semptomlar oluşur.
  • Hapşurma ya da öksürme gibi tablolarla vücuttan atılmaya çalışılır.
  • Koruyucu sistemler dahilinde atılamazsa inflamatuar süreç gelişir ve doku şişer.
  • Bu durum da anafilaksiye kadar giden bir süreci oluşturur.

Bahar alerjisinin temel olarak oluşum mekanizmaları bu şekildedir.

Bahar Alerjisinden Korunmak

Çocuklar immün sistemleri zayıf canlılardır. 30’lu yaşlara kadar immün sistemin gelişim gösterdiği bilinmektedir.

Bahar alerjisinden korunmak adına yapılabilecek önemli şeylerden bazıları şunlardır:

  • Maske Tak: Polen filtresi görevi gören bez maskeler bu konuda önemli bir rol üstlenmektedir.
  • Önlemini Al: Alerjik durumlara karşı bir tanı tespit edilirse ilaç yazılır. Bu ilaç mutlaka ebeveynlerin yanında bulundurulmalıdır.
  • Vital Bulgularını Kontrol Et: Yaşama dair bulgularda bir kötüleşme olması durumu acilen bir sağlık kuruluşuna başvuru gerektirir.
MİDYO  Yalan makinesi nasıl çalışır?

Hırıltılı soluk alıp vermeden gece horlamaya kadar birçok durumun bahar alerjisi kaynaklı olabileceği unutulmadan belirtiler durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.

İlgili Makaleler
Oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir?

İslam aleminde orucun yeri büyük bir yer kapladığından dolayı herkes tarafından oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir sorusu merak edilmektedir. OKU

Bilim nedir? Bilim nasıl ortaya çıktı?

Teknolojinin gelişmesiyle değişen dünyada düşünce hayatında sıklıkla sorulan bir soru vardır; bilim nedir? Bilim fiziki evrenin sistematik olarak gözlenmesi, deney OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU

Yalan makinesi nasıl çalışır?

Yalan makinesi, bir diğer adıyla "poligraf"; bir kişiye soru sorulması esnasında kan basıncı, nabız, nefes sıklığı gibi insan vücudunda gerçekleşen OKU