Hızlı yaşamda sağlıklı beslenme yolları denildiğinde çok çeşitli görüşler ileri sürülebilir ancak bazı temel noktaların sağlıklı beslenme için önemli olduğunun bilinmesi yeterlidir. Bugün sağlıklı beslenmek hızlı yaşamın içerisinde gittikçe zor hale gelse de umutsuzluğa kapılmaya hiç gerek yoktur. Sağlıklı beslenmek hem daha kaliteli bir yaşamın hem de daha huzurlu bir yaşlılık için olmazsa olmaz unsurlardandır. Bu yazıda, iş, okul ya da sosyal hayatın getirdiği hızlı yaşam içerisinde beslenme konusunda yapılması gerekenleri teker teker aktarılacak ve dikkat edilmesi gereken hususlar özellikle vurgulanacaktır.

Şekerli Gıdalar Tüketilmemeli

Sağlıklı beslenme, kişiyi şeker hastalığı, kalp hastalığı, kanser gibi önemli hastalıkların korunmasında önemli bir rol oynar. Bu hastalıklar arasında yer alan diyabet özellikle şekerli gıdaların sıklıkla tüketilmesi neticesinde özellikle ilerleyen yaşlarda önemli bir sorun olarak ortaya çıkar. Bu hastalığa yakalanma riskini en aza indirmenin yolu şekeri beslenme planında minimuma indirmektir.

Her yemekten sonra ortaya çıkan tatlı ihtiyaçı kuruyemiş gibi gıdalarla ikame edilmelidir. Bu şekilde sağlıklı beslenme yolunda ilk adım atılmış olacaktır. İş yerlerinde veya okul kantinlerinde hızlıca servis edilen çikolata, şekerleme, tatlı gibi ürünler sağlıksız beslenmenin örnekleri arasındadır. Bunların tüketimini en aza indirerek şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır. Özellikle enerjiyi düşüren, kilo aldıran ve dolayısıyla kalp damar rahatsızlıklarına yol açan şekerli gıdalar sofralarda bulunmamalıdır.

Sebze ve Tahıl Ağırlıklı Beslenilmeli Hızlı yaşamda sağlıklı beslenme yolları içerisinde sebze ağırlıklı beslenmenin önemi her geçen anlaşılıyor. Elbette et ve süt ürünlerinin zaman zaman sağlıklı diyet listelerinde yeri olduğu açıktır ancak sebzenin hayvansal gıdalardan daha fazla tüketilmesi sağlık açısından daha önemlidir. Özellikle sindirim sisteminin sağlıklı işlemesi ve düşük kalorili beslenme açısından sebzelerin rolü çok önemlidir.

MİDYO  Tripofobi nedir ve nasıl ortaya çıkar?

İşlenmiş gıda üretiminin yükselişe geçmesiyle stresli kent yaşamı ve artık eskisinden farklı olan yaşam tarzları yeme içme alışkanlıklarında önemli bir değişime yol açmıştır. İnsanlar bu sebeple şeker veya tuz oranı yüksek olan kalorili yiyecekler tüketiyor ve birçok kişi tahıl ve sebze tüketimini ikinci plana atıyor. Bu açıdan, lifli ve düşük kalorili tahıllı besinlere öncelik vermenin zamanıdır.

İzleyin: Sağlıklı Beslenme Rutinim | Ne yemeli Ne YEMEMELİ?

Hamurlu Gıdalar Tüketilmemeli

Hızlı yaşamda sağlıklı beslenme yolları konusunda bir diğer husus pastane tarzı üretilen poğaça, simit, yaş pasta gibi gıdalardaki tüketimin sınırlandırılmasıdır.

Bu gıdaların özellikleri:

  • Kalorisi yüksektir,
  • Sindirimi zorlaştırır,
  • Şişkinliği arttırır,
  • Kalp damar hastalıklarına yol açar.

Bu açıdan hamur oranı yüksek olan ve özellikle katkı maddesiyle pişirilen yiyecekler tüketilmemeli ve mümkün olduğunca bu gıdalar evde pişirilerek çok az miktarda yenmelidir. Eğer bir davet ya da benzeri bir toplantı mevcut ise bu tip gıdalar evde pişirilmeli ve çok az şeker kullanılmalıdır. Tüketilmesi halinde aşırıya kaçılmamalı ve günün ilerleyen saatlerinde yenilmemelidir.

Fast-Food’a Son Verilmeli

Hızlı yaşam ile özdeşleşen fast food son zamanlarda daha fazla tüketilmeye başlandı. Ancak fast food tarzı tüketimde çok yüksek kalori ihtiva eden etler, ketçap, mayonez gibi soslar, kızarmış patates ve kola gibi içecekler sağlığa zararlıdır. Bu sebeple bunların tüketimini sınırlandırarak çorba, salata gibi sağlıklı ürünlere yönelmek ve öğle yemeklerini bu ürünlerle tamamlamak çok önemlidir.

MİDYO  Akdeniz tipi beslenme nedir? Faydaları nelerdir? Nasıl yapılır?

Fast food tarzı yemeklerin ana özellikleri:

  • Sağlıksız yağ oranı yüksektir,
  • Doyuruculuk özelliği geçicidir,
  • Kolesterol oranını yükseltir,
  • Şeker oranı yüksektir.

Bu nedenledir ki hızlıca servis edilen hamburger, pizza, döner gibi yiyecekler öğün geçiştirmek için tüketilmemelidir. Bu tip yiyecekler aynı zamanda acıkmayı hızlandırarak daha fazla yemek yemeye sebebiyet verirler. Tok tutucu özelliği düşük olan, kalorisi fazla olan, unlu ve soslu yiyecekler diyet listelerinden çıkarılmalıdır.

İşlenmiş Gıdalar Tüketilmemeli

Her geçen gün sanayileşen dünyada eski yeme içme alışkanlıkları özlenir oldu. Artık birçok ürün tarladan çıktığı gibi sofraya inmiyor. Çoğu ürün artık çeşitli işlemden geçerek satışa sunuluyor. Süt alırken birçok ek işleme maruz kalmışsa tüketiminde istenen besin değeri bulunamayacaktır. Sucuk, salam, sosis gibi yiyecekler kasaplardaki eski doğal halini aratır hale gelmiştir. Bu açıdan, bu tip yiyeceklerin tüketimi sağlığa zararlı olduğu uzmanlarca kanıtlanmıştır. Organik beslenmek bir anlamda sağlıklı reçel, bal, peynir demektir. İçerisine glikoz şekeri eklenmiş bir reçel sağlıklı bir diyet listesinde kendisine asla yer bulamaz.

İşlenmiş gıdalar konusunda kullanılan yağlar da çok önemlidir. Birçok kişi mutfakta yemek pişirirken tereyağı, margarin gibi katı yağları kullanabilir. Bu açıdan önceliği zeytinyağı gibi daha sağlıklı yağlara vermek gerekir. Birçok defa kullanılmış yağ ile pişirilen kızartma, börek, sucuk gibi yiyecekler ülser, bağırsak kanseri ve diyabet gibi çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Bu anlamda, kullanılan yağ, şeker, un sağlıklı yiyeceğin üretiminde önemlidir.

MİDYO  Ayak mantarı deyip geçmeyin! Bu illetin belirtileri ve nedenleri nelerdir?

Sabah Kahvaltısında Sağlıklı Yiyecekler Tüketilmeli

Hızlı yaşamda unutulan ve eskisi kadar önem verilmeyen bir diğer konu sabah kahvaltısının atlanması ya da simit, poğaça gibi hazır yiyeceklerle geçiştirilmesidir. Ancak unutulmamalıdır ki bu öğün günün en önemli öğünüdür ve mutlaka sağlıklı besinlerle doldurulmalıdır. Sağlıksız reçeller, işlenmiş etli gıdalarla yapılan tostlar, beyaz ekmek, tuzlu zeytin, organik olmayan peynir, domates kahvaltıda bulunmamalıdır. Bu yiyeceklerin yerine mutlaka kaynağı bilinen, güvenilir yiyecekler tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine muhakkak çavdar ya da buğdaylı ekmek tüketilmeli, peynir az yağlı olmalı, mümkünse süzme doğal yoğurt alınmalı, reçel ve bal organik olmalıdır.

Kuruyemiş Tüketilmeli

Ara öğünlerde mutlak surette kuruyemişlere öncelik verilmelidir. Çünkü kuruyemiş kalorisi düşük, katkı maddesi içermeyen besinlerdir. Fındık, fıstık, badem, çekirdek gibi besinler kararında tüketildiğinde sağlığa çok faydalıdır ve tok tutucu özelliğe sahiptir.

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU

Bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalı? Kaç saat aralıklarla yapılmalı?

Anneler ve anne adayları başta olmak üzere, bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalıdır? Konusu üzerine sıklıkla araştırma yapılır. Bebeklik dönemi, sıfır OKU