Ülkemizde engelli vatandaşların hayatlarını daha çok kolaylaştırmak için pek çok uygulama yer almakta. Bunlardan bir tanesi de engelli maaşı. Bu konuya ilişkin içerisinde bulunduğumuz 2021 yılı ile ilişkili olarak 65 yaş aylığı, 3 aylık engellilik aylığı; 2021 yılına ait olan engellilere tatil ikramiyesi verilecek mi ve engelli maaşı alma koşulları ve engellilik maaşlarının ne zaman ödenmeye başlanacağı; 2021 yılında ise engelli aylığının ne kadar olması beklenmekte? Gibi sorular sık sık sorulmakta. Bu haberimiz altında bahsettiğimiz tüm bu konularına ilişkin haber vereceğiz.

Ülkemizde engelli hakları arasından engelli maaşı, en önemli engelli hakları arasında yer almakta. İçerisinde bulunduğumuz 2021 yılında da bu aylık, söz konusu önemini koruyacak. Yine bu yılda Kaymakam Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, engelli vatandaşlara, 65 yaş üstü vatandaşlara ve muhtaçlara 3 ayda bir olmak suretiyle bir meblağ ödeyecek.

Söz konusu maaş bu nedenle engellilik aylığı ya da 65 yıllık emeklilik maaşı adı ile de anılmakta olup; 2021 yılında arttırılacaktır. Bu haberimizde 2021 yılında 3 aylık engellilik aylığı ile 65 yaş yaşlılık aylığı; 2022 yılında engellilere tatil ikramiyesi durumu, engelli maaşı alma şartları, maaş başvurularının nasıl yapılacağı, engellilik maaşlarının ne zaman ödenmeye başlanacağı ve 2021 yılında engelli aylığının ne kadar olacağı konularına yer vereceğiz.

MİDYO  Tazminat davası nasıl açılır?

2021 Yılı Engelli Maaşı Alma Koşulları

Henüz içerisinde bulunduğumuz 2021 yılında engelli aylığı ve 65 yaş 3 aylık maaş durumu şartları şu şekildedir. Buna ek olarak 2021 yılında maaşınızdan yararlanabilmeniz amacıyla, bahsettiğimiz yılda engelli aylığı alma şartları da buna dâhildir.

  • Herhangi bir sigorta işine ve geçerli ticari vergi kayıtlarınıza ve benzeri konuları girmemeniz gerekir.
  • SGK tarafından emekli maaşı almamanız gerekir.
  • Nafaka almamanız gerekir.
  • Ortalama hane geliri, asgari net ücretin 1 /3 miktarından az olması gerekir.

Bunlara ek olarak 65 yaş ve üzeriyseniz ya da en az yüzde 40 engellilik oranı bildirmiş olmanız da gerekir. Ardından gerçekleştirdiğiniz başvuru vakıf tarafından incelenmeye alınarak, mahcubiyetiniz belirlenir. Eğer engelli vatandaş 18 yaşından küçükse, söz konusu engelli aylığı yakına ödenir.

İzleyin: Evde bakım maaşı nasıl alınır? Evde bakım maaşı ne kadar?

2021 Maaş Başvurusu Yapma

Eğer 2021 yılı maaş başvurusu durumunu merak ediyorsanız, ikamet etmekte olduğunuz ilçenin Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek, 2021 yılı maaş başvurusu yapabilirsiniz. Tabi bunun için öncelikle aşağıda verdiğimiz evrakları da hazırlamış olmanız gerekiyor.

  • Vakıf tarafından sağlanacak olan varlık beyan formu
  • Size vakıf tarafından verilecek olan dilekçe
  • İki adet fotoğraf

Bu maddelere ek olarak, yapmış olduğunuz maaş başvurusu engelli vatandaşlar içinse, sağlık komisyonu raporunun aslını yahut kopyasını doldurmanız da gerekiyor. Bundan sonra yaptığınız evraklar incelemeye alınarak bir karara varılıyor.

MİDYO  Emekli aylıkları neye göre belirleniyor? Emeklilik statüsüne göre maaş artması ya da azalması olur mu?

2021 Maaşı

Yüzde 40-69 engeli olanların aylığı 662, yüzde 70 ve üzeri engeli olanların aylığı da 992 liraya yükseldi.

Evde bakıma muhtaç yaşlı ve engelli yakınına bakanlara ödenen bin 657 lira tutarındaki aylık, 1.798 liraya ulaştı

Peki, engelli maaşları ne zaman ödenir?

Engelli Maaşları Ne Zaman Ödeniyor?

Engelli maaşları ödeme tarihi, doğum tarihinin son hanesine bakılarak hesaplanıyor. Buna göre 1 veya 6 olan kişiler ayın 6. gününde; 2 veya 7 olanlar ayın 7. Gününde; 3 veya 8 olanlar ayın 8. Gününde; 4 veya 9 olanlar ise ayın 9. Gününde maaşlarını alıyor.

İlgili Makaleler
ATM para kabul etmiyorsa ya da para sıkışırsa ne yapmak gerekir?

Hayatımızı kolaylaştıran birçok teknolojik alet, günümüzde teknolojik gelişmelerin ışığında yaşantımızda yer edinmiş durumda. Kullanımı epey sıklaşan ve her köşe başında OKU

Odeabank emeklilere ne kadar promosyon veriyor? Şartları nelerdir?

Bankalar, müşterilere farklı avantaj ve imkanlar sağlayarak maaşlarını taşıma konusunda rekabet ortamı oluşturuyorlar. Her banka farklı imkan ve promosyon uygulaması OKU

Garanti Bankası emeklilere ne kadar promosyon ödüyor?

Garanti Bankası emeklilere ne kadar promosyon ödüyor? Yeni taban promosyonlar açıklandı peki Garanti Bankası'nın emekli promosyonu ne kadar? Diğer bankalar OKU

Vergi levhası nasıl oluşturulur? e-vergi levhası oluşturma

Vergi levhası nedir? Maliye tarafından belirlenen, vergi alacağının kanunlardaki oranlar ve matrah üzerinden hesaplanarak belirlenen temel kazanç tutarlarını ve bunlara OKU

MİDYO  SGK'dan kadınlara müjde geldi. Başvurular 21 Şubat'ta başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan 4 bin kadın girişimciye ilaç gibi gelecek çalışma