Hukuk bölümü konuları bakımından birçok dala ayrılmış vaziyettedir. Aynı şekilde iş hukuku da hukuk biliminin bir dalı olmak üzere ortaya çıkmıştır. Sizlere bu yazımızda iş hukukunun hukuk bilimi içerisindeki yeri hakkında detaylı bilgiler vererek bilgilendireceğiz. İş hukukunun hukuk bilimi içerisindeki yeri hakkında alt başlıklar halinde bir inceleme yapacağız.

İş Hukukunun Hukuki Sistem İçerisindeki Yeri Hakkında Bilgi

İş hukukunun sadece işçilerin işverenlerle karşılıklı ve birbiri içerisinde olan bir hukuki ilişki olmadığının sizlere öncelikle belirtmeliyiz. Bunların devlet ile olan ilişkileri ve aynı zamanda düzenlenmesi kapsamında yapılan çalışmaların girdiği bir bütün olarak özel hukuk ve kamu hukuku olarak iş hukuku alanları ayrılmaktadır. Sadece birinin girdiği söylenemez ikisinin olduğu bazı özel olaylarda mevcuttur. Diğer bazı hukuk dallarında görüldüğü gibi iş hukukunda da, bazı bölümlerde özel hukuk bazı bölümlerinde ise kamu hukukunun ilkelerinden yararlandığı söylenebilir.

İş Hukukunun Hukuk Bilimi İçerisindeki Yeri

İş Hukukunun Hukuk Bilimi İçerisindeki Yeri

Türkiye’de İş Hukuku

Ülkemizde çalışma hayatının ilişkileri düzenlemeler kapsamında yasamızda sunulmaktadır. Batıya göre daha sonra başlamış ve çıraklık kalfalık gibi sistemler içerisinde kurallara uygun bir şekilde hukuk belirlenmeye çalışılmıştır ve yürürlüğe girmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar gelen Ahilik Teşkilatı gittikçe gelişme göstermiş ve bu Ahilik Teşkilatı sayesinde bazı kurallar belirlenmeye başlanmıştır ve bir müddet sonra sözlü kurallar yerine yazılı kurallar gündeme gelmiştir ve iş hukukumuz ülkemizde yazılı olarak maddedendirerek uygulamaya konulmuştur.

MİDYO  Hangi çocuklar özel eğitim almalı? Alınacak özel eğitim nasıl olmalı?

İş Hukukunda İlkeler

İş hukuku adı kapsamında bir sürü ilke bulunmaktadır. Bu ilkeleri alt başlıklar halinde inceleyerek sizlere sunacağız. Bu ilkeler sayesinde işçi ve işveren arasındaki köprüler kurularak bir geçit oluşturulmuş ve ikisinin de hakkı göz önüne alınarak bir sistem yürürlüğe girmiştir.

Video: TBB TV AV. ELİF ŞAHİN TAŞKIN İŞ HUKUKU UYGULAMALARI 1. BÖLÜM

1- İşçinin Korunması

İşçinin korunması ilk ve en önemli ilkelerden biridir. Bunun sınırsız koruma olarak düşünmenin yerinde olmadığını da belirtmek gerekmektedir. Çünkü iş hukukunda nihai amaç toplum genelinin yararlıdır. Bundan dolayı da işçinin korunması ilkesi birtakım sınırlar içerisinde gerçekleşmektedir. Genel olarak yorum yapılırken iş hukukunda işçilerin koruyucu niteliğini gözden kaçırmayarak gereğini hukuk tarafından yapılması gerekmektedir.

2- Statü Koruması

İş hukukunda ki ilişkilerde karşılıklı olarak hak talep etmek ve borçları belirleyecek bir ilişki söz konusu olmalıdır. Günün ihtiyaçları doğrultusunda da gerek kanunlar gerekse toplumun iş sözleşmesi bakımından konulan birtakım kurallar mevcuttur. Bu kurallarda toplu iş sözleşmeleri tarafından yürürlüğe girerek bir statü belirleme konusu söz konusu olmuştur. Bu iş hukukunda statü olarak bir özellik göstermektedir.

3- Gelişmeye Açık Olması Durumu

İş hukukundaki bir diğer ilke ise gelişmeye açık olma durumudur. İş sözleşmesinde elde edilen kazanılmış haklar sürecinde yenilerini eklemek durumunda olan çabalar hukuk düzeyinde ön plana alınmış ve incelemeye söz konusu olmaktadır. İş hukuku alanlarının ilkeleri dikkate alındığında diğer gelişmeler arasındaki İlk göze çarpan hususlardan bir tanesi de çalışma hayatındaki esnekliktir. Çünkü sizler eğer bir hak talep ettiğinizde bunun gelişmeye açık olması ve incelemeye alınması ülkemizdeki iş hukuku kapsamında gerekli olan bir ayrıcalıktır.

İş Hukukunun Hukuk Bilimi İçerisindeki Yeri

İş Hukukunun Hukuk Bilimi İçerisindeki Yeri

İş Hukukunun Genel Özellikleri

Geniş kapsamlı iş hukuklarında birçok özellik mevcuttur ve toplumda bu özelliklerden yararlanarak hakkını arayarak bir bu iş hukuku maddelerini yerine getirmektedir. Bizler bu özellikleri sırasıyla yazacak olursak şu şekilde yazabiliriz.

  • İktisadi özelliği bakımından işçiyi koruma özelliği ve aynı zamanda bu işçiyi koruma özelliğinin egemen olduğu iş hukuklarında işçilere sağlanan parasal ve manevi olarak koruma onların iş yerlerine düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını ve ekonomik olarak da geçilmesini sağlamaktadır.
  • Sosyal ve siyasi özellikleri bakımından da hukuk dallarında iş hukuku ve kamu hukuku bakımından özel hukuk karakterlerini taşıyan işçilere tanıyarak nitelikli bir hukuk kapsamında maddeler sunmaktadır. Bu maddeler sayesinde iş hukukunda sözleşme esasına dayanması sizlere yazılı olarak bir belge imzalamanız ve aynı zamanda bu belgeye dayanarak haksızlık yapılmasını önlemenin gerekmektedir. Bu sözleşmeyi dikkatli okuyarak herhangi bir dolandırıcılık konusunda da mağduriyete düşmemek konusunda sizler bilinçlenmelisiniz.
MİDYO  Dilbilim bölümü nedir? Hangi üniversitelerde yer alıyor? Mezunları nerede çalışabilir?

Bu yazımızda genel olarak iş hukukunun özelliklerinden ve dikkate alınması gereken maddelerinden bahsettik. Sizlerde iş hukukunda eğer bir işçi sınıfında iseniz hakkınızı aramak işveren sınıfında ise düzenli bir şekilde işçilerimize davranmak konusunda hukuki yoldan sizlere bilgiler sunduk. Bu bilgilerden yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler
Vergi levhası nasıl oluşturulur? e-vergi levhası oluşturma

Vergi levhası nedir? Maliye tarafından belirlenen, vergi alacağının kanunlardaki oranlar ve matrah üzerinden hesaplanarak belirlenen temel kazanç tutarlarını ve bunlara OKU

İnternetiniz yavaşsa kablosuz internet nasıl hızlandırılır?

İnternetimiz bazen yavaş olabiliyor. Kablosuz İnternet teknolojisi son dönemlerin en yaygın kullanılan teknolojisi haline gelmiş bulunmakta. Kablosuz internet bazı teknik OKU

Rüyada ağlamak ne anlama gelir? Rüyada ağlama nasıl yorumlanır?

Rüyada ağlamak bir çok değişik şekilde tabir edilir. Ama ağladıysanız üzülmeyin, çünkü bir çok yorum olumluya çıkıyor. Gün içerisinde oldukça OKU

İnternetin çocuklar üzerindeki etkisi nelerdir? İyi ve kötü etkileri

İnternetin hızlı bir şekilde yaygınlaşmasının üzerine internetin çocuklar üzerindeki etkisi de bir hayli arttı. Çocuklar kütüphane gibi yerlerde ödev yapmak OKU