Günlük işlerin çoğunu tamamlayabilmek için ihtiyaç duyduğumuz ve işleri hızlandırıp kolaylaştıran akıllı telefonları ihtiyaç dışında ve verimsiz kullanmak yaşam kalitenizi düşürüyor. Telefonda vakit geçirmediğini düşünen birçok insan için ekran süresi uygulaması oldukça aydınlatıcı ve harekete geçirici bir etki yaratıyor. Telefonunuzu en çok hangi iş için kullandığınızı ne kadar süre kaldığınızı belirten bu güzel uygulamalar ile ekran sürenizi kontrol altına alabilirsiniz ancak bu tek başına yeterli değil. İşte size dizginleri elinize alabilmeniz için yardımcı olabilecek birkaç öneri…

Sosyal medyayı kontrolünüz altına alın

İşiniz dijital pazarlama değilse, sosyal medyada vakit geçirmenin yaşantınıza bir katkısı olmadığını bilmenizde fayda var. Çalışma saatleri içinde sosyal medyada çok fazla zaman harcamak, verimliliğiniz üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor. Şöyle bir göz atmak için girdiğiniz sosyal mecralar, algoritmaları gereği sizi içine çekerek uygulamada kalmanızı sağlamaya programlı olduğundan, genellikle size gelen bildiriminizi açmak için şöyle bir baktığınız uygulamada, kendinizi sürekli kaydırırken ve neden bu uygulamaya girdiğinizi unutmuş bir halde bulursunuz. Zamanın nasıl geçtiğinizi anlayamadan işleri bitirmeye çalışmak da oldukça verimsiz sonuçlara yol açıyor olabilir. Yaşantınızı daha verimli hale getirebilmek için sosyal medya kullanımız ile ilgili bazı kısıtlamalara giderek yaşantınızdaki olumlu değişimi hızla gözlemleyebilirsiniz.

MİDYO  2 Bin TL'den uygun telefonlar ve özellikleri

Bildirimleri kapatın

Birisi size her mesaj gönderdiğinde veya mesaj attığında cihazınız çaldığında veya vızıldadığında telefonunuzu elinize almamak oldukça zordur. Akıllı telefonunuzda bildirimleri engellemediyseniz, bildirim izinlerini kapatmanın zamanı gelmiştir. Siz çalışırken sosyal çevrenizin ne yaptığını iş çıkışı saatlerine bırakın. Kendinize sosyal medyada harcayacağınız bir süre belirleyin ve bu zaman aralığına sadık kalın. Eğer gün sonuna kadar bekleyemiyorsanız, başlangıçta özet akışlara göz gezdirebilirsiniz.  Unutmayın ki hem çok yoğun çalışıp hem sosyal medyada vakit geçiremezsiniz.

Ekran sürenizi kontrol altında tutun

Birçok telefonda bulunan ekran süresi özelliğini ana sayfanıza widget (kısa yol) olarak ekleyebilir ve özet ekranda kaç saat geçirdiğinizi ve kilidinizi kaç kere açtığınızı bile öğrenebilirsiniz. Sonuçları görünce inanamayacağınız kadar mesai harcadığınız bu saatleri daha verimli kullanmaya başlamak için tetikleyici bir adım atabilirsiniz. Eğer telefonunuzun böyle bir özelliği yoksa ücretsiz olarak edinin.  Belirlediğiniz kriterler dışına çıktığınızda bildirimleri ve kullanımları engelleyen özelliklere sahip uygulamalardan da faydalanabilirsiniz.

Telefonunuzu kapatın

Her şey başarısız olursa, cihazınızı belirli bir saat için kapatın. Tekrar açmanın zahmeti, birkaç dakikada bir telefonunuzu kontrol etmenize engel olmak için yeterli olur, böylece çalışmak için sağlam bir zaman dilimine sahip olursunuz. Social Media Today’de yayınlanan yakın tarihli bir rapora göre, ortalama bir kişi her gün sosyal medyada yaklaşık iki saat geçiriyor, bu da bir ömür boyu harcanan toplam beş yıl dört ay anlamına geliyor. Şimdi telefonunuzda ortalama ekran sürenize bakıp ömrünüzden kaç yılı size fayda sağlamayacak uygulamalara harcadığınızı ve harcayacağınızı kabaca hesaplayabilirsiniz. İş yerinde dikkatinizi dağıtan unsurları azaltmak sadece performansınızı arttırmakla kalmayıp, kaçırdığınızın farkında bile olmadığınız değerli zamanı da size geri verecek.

MİDYO  Akıllı telefon alırken nelere dikkat edilmeli?

İzleyin: DOPAMİN DETOKSU NEDİR ? / BAĞIMLIKTAN KURTUL ! (DOPAMİN ORUCU)

Dopamin orucunu deneyin

Dopamin, beynin salgıladığı özel işlevli bir hormon ve aynı zamanda beynin, öğrenme ve yeniliklere verdiği tepkiyi de kontrol ediyor. Teknolojinin dünya merkezi olan Silikon Vadisi’nde üst düzey yöneticilerin çoğunluğu dopamin orucunu uyguluyor. ‘Dopamin orucu’ terimini ortaya atan San Francisco’da yaşayan psikiyatrist Dr. Cameron Sepah ise uyarıcılara sürekli maruz kalmanın, zamanla dopamine duyulan hassaslığı azalttığını belirtiyor. Bu yüzden geceleri bilgisayarı kapatmanın, hafta sonları boş zaman geçirmenin ve tatile çıkmanın bununla başa çıkmak için iyi yöntemler olduğunu belirtiyor. Sepah, aralıklı orucu örnek göstererek, ekrandan sürekli olarak uzak durmanın mümkün olmadığını ancak belli bir süre için gerçekleştirilebileceğini belirtiyor. Dopamin orucu ile ilgili yoğun programlardan başlamak yerine basit ve uygulanabilir türlerini denemeye başlayarak beyninizin anlık hazlara alışıp doyumsuz hale gelmesine karşı harekete geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler
Android telefonlarda ekran görüntüsü ve videosu nasıl çekilir?

Bir uygulamada beğendiğiniz fotoğrafı çekmek, arkadaşınıza göndermek. Ya da yaptığınız şeyin videolu olarak kaydetmek için ekran görüntüsü almak veya videosu OKU

Sosyal medyanın çocuklar üzerinde nasıl bir etkisi var?

Birçok ebeveyn sosyal medyanın çocuklar üzerindeki etkileri konusunda araştırma yapmıştır. Sosyal medya insanların hayatına girdiğinden bu yana birçok şeyi kökünden OKU

MİDYO  Gelen arama cevaplama hatası nasıl düzeltilir?
İnternetiniz yavaşsa kablosuz internet nasıl hızlandırılır?

İnternetimiz bazen yavaş olabiliyor. Kablosuz İnternet teknolojisi son dönemlerin en yaygın kullanılan teknolojisi haline gelmiş bulunmakta. Kablosuz internet bazı teknik OKU

WhatsApp web nasıl kullanılır?

Akıllı telefonlar hayatımızın çok önemli bir parçası haline gelmiş durumda. İçlerinde barındırdığı uygulamalar sayesinde birçok işimizi kolayca halletmemizi sağlayan bu OKU