Tazminat davası; maddi tazminat ve manevi tazminat davası olmak üzere iki çeşittir. Bu iki dava, maddi ve manevi ayrı ayrı veya birlikte açılabilir.

Tazminat Davasının Konusu ve Tarafları

Maddi tazminat davasında davacı, davalının bir hareketi sonucu maddi zarara uğradığını iddia eden kimsedir. Davacı, zararı tazminle yükümlü olan kişi olan davalıdan tazminat isteme hakkına sahiptir. Manevi tazminat davasında ise davacı, kişilik haklarına yapılan hukuka aykırı bir saldırıdan dolayı manevi zarar gören kişidir.

Tazminat davasının konusu, uğranan zararın tazmin edilmesidir. Tazminat davası ile mağdur, zarardan sorumlu olan kişiden zararının nakden giderilmesini talep eder. Hakim, hükmolunan tazminatın kapsamını ve ödeme biçimini, durumun özellikleri ile tarafların sosyal ve ekonomik durumuna göre belirler.

İzleyin: Tazminat Davası Nedir? Nasıl Açılır?

Tazminat Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Tazminat davası, kural olarak görevli mahkeme olan asliye hukuk mahkemesinde açılır. Hukuk mahkemelerinde açılacak tazminat davaları da yetkili mahkeme, genellikle davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Ticari bir iş veya işlemden kaynaklanıyorsa, bu dava asliye ticaret mahkemesinde açılır. Tazminat davasının bankalara açılması halinde, davacı taraf tüketici ise bu dava tüketici mahkemesinde açılabilir.

MİDYO  Kamu ve özele 34.788 bin kişi alınacak. İŞKUR açıkladı. İşte aranan şartlar ve istenen kadrolar

Tazminat Davasında Zararın Belirlenmesi

Tazminat davasında, zarar miktarını aşan bir tazminata hükmedilemez. Zira tazminatın amacı zararı gidermektir. Zararın para ödenerek giderilmesi söz konusu ise, buna nakden tazmin denir. Zararın para ödenerek giderilmesi kararı esas itibariyle toplu bir meblağın (sermaye) ödenmesini öngörür.

İspatı mümkün olan zararları davacı ispatlamakla yükümlüdür. İspatı mümkün olmayan zararlar için hakim dosyanın içeriğini dikkate alarak takdir yetkisini kullanmak suretiyle hakkaniyete uygun bir karar verir.

Dava Dilekçesi

Davacı, dava konusunun değerini, olayların sırasını, tazminat talebini ve buna uygun delillerini (dekont, senet, ticari defter, tanık gibi) içeren dava dilekçesi ile mahkemeye başvurarak tazminat davasını açabilir. Dava dilekçesinde talep edilen tazminat miktarını doğru belirlemek çok önemlidir. Zira bu miktara göre dava harcı istenecektir. Hakimin, talep edilen tazminat miktarından daha az veya çok miktara hükmedebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Mahkeme Kararı

Hakim, davalıyı yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde kendi takdirinde belirlediği tazminatı ödemeye mahkum edecektir. Şayet hakimin tazminat olarak belirlediği miktar davacının talep ettiği miktarı aşıyorsa, hakim talepten fazlasına hükmedemez. Tazminat davaları yaklaşık 18 ay ila 24 ay gibi bir sürede karara bağlanmaktadır.

İlgili Makaleler
ATM para kabul etmiyorsa ya da para sıkışırsa ne yapmak gerekir?

Hayatımızı kolaylaştıran birçok teknolojik alet, günümüzde teknolojik gelişmelerin ışığında yaşantımızda yer edinmiş durumda. Kullanımı epey sıklaşan ve her köşe başında OKU

MİDYO  Lale Kısıklı Konakları Fiyat Listesi
Odeabank emeklilere ne kadar promosyon veriyor? Şartları nelerdir?

Bankalar, müşterilere farklı avantaj ve imkanlar sağlayarak maaşlarını taşıma konusunda rekabet ortamı oluşturuyorlar. Her banka farklı imkan ve promosyon uygulaması OKU

Garanti Bankası emeklilere ne kadar promosyon ödüyor?

Garanti Bankası emeklilere ne kadar promosyon ödüyor? Yeni taban promosyonlar açıklandı peki Garanti Bankası'nın emekli promosyonu ne kadar? Diğer bankalar OKU

Vergi levhası nasıl oluşturulur? e-vergi levhası oluşturma

Vergi levhası nedir? Maliye tarafından belirlenen, vergi alacağının kanunlardaki oranlar ve matrah üzerinden hesaplanarak belirlenen temel kazanç tutarlarını ve bunlara OKU