Otomobil sahiplerine kötü haber. Benzine ve motorine rekor zamlar geliyor. Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş, Türkiye ekonomisini kötü vuracak. Petrolün varil fiyatının 100 doları görmesi halinde Türkiye ekonomisi bu durumdan etkilenecek. Benzin ve motorine bugün yarın zam beklenirken, iki ünlü ekonomist akaryakıt fiyatlarının 20 lirayı görebileceğini açıkladı.

Rusya ile Ukrayna gerginliği nedeniyle petrol dün gece sert bir yükseliş yaşadı. Petrolün varili 95 dolardan kapanırken bu fiyatın son 8 yılın zirvesi olduğu belirtiliyor.

Bu hafta 88 dolara kadar gerileyen petrol özellikle Amerika tarafından gelen Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağı yolundaki iddialar fiyatı bir anda etkiledi. Kısa sürede 95 doları gören brent petrolü haftayı da 95.05 dolardan kapatmış oldu. Analistler petrolün kısa sürede 100 doları görebileceğini ifade ediyorlar.

Analistler, brent petrolünün 95 doları görmesi nedeniyle akaryakıt fiyatlarına bu hafta zammın kaçınılmaz olduğunu belirtiyorlar.  Petrolün varilinin 100 doları görmesi halinde benzin ve motorinin litresinin 20 liraya yakın bir fiyata kadar çıkmasına neden olabileceği de dikkat çekiliyor.

MİDYO  Emekliler için kesenin ağzını açtılar. Emekliye Yapı Kredi Bankası'ndan müjde geldi. Promosyon miktarını yükseltti

BENZİN VE MOTORİN 20 LİRA

Rusya’nın Ukrayna’ya resmen saldırması petrol fiyatlarının yüzde 5’e yakın yükselmesine neden oldu. Brent petrolü spot piyasada 102 dolardan işlem görürken, bu fiyatın Türk iç piyasaya yansımasının çok sert olacağı belirtildi. Petrol piyasası uzmanları, petrolün 102 dolarda bir gün daha kalmasının Türkiye’de benzin ve motorin fiyatının 20 TL’ye kadar çıkmasını zorunlu kılacağını söylediler.

Enerji piyasası uzmanı Zeki Narlı, Türkiye’nin ÖTV’yi sıfırlamaması halinde en geç pazar gününe kadar benzinin litre fiyatının 18 lira olması gerektiğini söyledi. Petrolün savaşın devam etmesi halinde kısa vadede 120 dolara kadar çıkabileceğini de ifade eden Narlı, “İşte o zaman Türkiye’de 1 litre benzin ve motorinin fiyatını konuşmak bile korkutucu olacak.” dedi.

Alınan bilgiye göre, benzin ve motorin halen petrolün 89 dolar olduğu fiyattan iç piyasada satılıyor.

Ekonomist Selçuk Geçer de bugün yaptığı bir paylaşımda benzin ve motorinle ilgili korkutucu bir açıklama yaptı.

Geçer,  “Benzin 20Lira olur mu? Bekleyin görün…” paylaşımında bulundu.

BİR YILDA 79 KEZ ZAM

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’nın (EPGİS) verilerine göre 2021 yılında benzine 33, motorine 28, LPG’yeyse 18 kez olmak üzere akaryakıta toplamda 79 kez zam yapıldı.

Zamların bir kısmı doğrudan pompa fiyatına yansırken, bir kısmıysa Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) karşılandı.

Eşel mobil adı verilen sistemle, akaryakıt fiyatlarındaki artışlar ÖTV’den otomatik şekilde karşılanarak akaryakıtın pompa fiyatının sabit kalması sağlanıyordu. Ancak sistemin gücü artan fiyatlar nedeniyle geçen yıl sonuna doğru tükenmiş, akaryakıt ürünlerinde ÖTV oranı sıfırlanmıştı.

MİDYO  Nişantaşı Koru fiyat listesi

2021 yılı benzin zam grafiği incelendiğinde, benzinde zammın çoğu pompa fiyatına yansımadan ÖTV’den karşılandı. Buna rağmen benzin fiyatı bir yılda 10 lira 38 kuruş zamlandı. Benzin sadece aralık ayında beş kez zamlandı.

Motorin tarafındaysa 2021’de 28 kez zam yapıldığı görülüyor. Bir yılda motorin toplamda 8 lira 78 kuruş zamlandı. Geçen yıl pompa fiyatına yansıtılan, 1 liranın üstünde iki zam gören motorine sadece aralıkta 2 liranın üstünde zam yapıldı.

Geçen yıl LPG ise 18 kez zam gördü. LPG’nin fiyatı toplamda 5 lira 98 kuruş artarken, zamların çoğu pompa fiyatına yansıdı. Benzin ve motorindekinden farklı olarak, LPG en çok zammı beş defa ile aralık değil kasım ayında gördü.

İlgili Makaleler
ATM para kabul etmiyorsa ya da para sıkışırsa ne yapmak gerekir?

Hayatımızı kolaylaştıran birçok teknolojik alet, günümüzde teknolojik gelişmelerin ışığında yaşantımızda yer edinmiş durumda. Kullanımı epey sıklaşan ve her köşe başında OKU

Odeabank emeklilere ne kadar promosyon veriyor? Şartları nelerdir?

Bankalar, müşterilere farklı avantaj ve imkanlar sağlayarak maaşlarını taşıma konusunda rekabet ortamı oluşturuyorlar. Her banka farklı imkan ve promosyon uygulaması OKU

Garanti Bankası emeklilere ne kadar promosyon ödüyor?

Garanti Bankası emeklilere ne kadar promosyon ödüyor? Yeni taban promosyonlar açıklandı peki Garanti Bankası'nın emekli promosyonu ne kadar? Diğer bankalar OKU

Vergi levhası nasıl oluşturulur? e-vergi levhası oluşturma
MİDYO  TOKİ'de kalan borcumuzu nasıl öğrenebiliriz? E-devletten TOKİ borç sorgulama

Vergi levhası nedir? Maliye tarafından belirlenen, vergi alacağının kanunlardaki oranlar ve matrah üzerinden hesaplanarak belirlenen temel kazanç tutarlarını ve bunlara OKU