Otomobil alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Hepimiz merak ediyoruz çoğu zaman otomobil alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor diye. Herkesin aklında bir otomobil alma fikri mevcuttur. Ya bazı araba sitelerinden arabalar bakılır ve ”param olsa da alsam, fiyatı uygunlaşmış, bu zamanda araba alacaksın aslında” diye söylenilmeden edilemez. Akraba tavsiyeleri dinlenilmeye çalışır.

  • Sadece dış görünüşüne aldanarak hareket edilmemeli
  • Araç alırken bütçeye uygun hareket edilmeli, ödenemeyecek kadar borç yapılmamalı sonuçta her şeyin en iyisine sahip olmak zorunda değiliz eğer istiyorsak da önce parasını kazanmalıyız
  • İndirim yapılabiliyorsa bundan faydalanılmalı, önce deneyip belki 1-2 bin lira kâr elde etmeye bakılmalı sonuçta normal fiyatından daha fazlasına araç satıp sizi kullanabilmeleri mümkün. O yüzden ne kadar indirim yapabiliyorsanız ona göre hareket edin
  • Fatura, garanti belgesi, vergi makbuzları belgelerini çok dikkatli inceleyin size sunulabilecek başka belgeler varsa onları da kontrol edin herhangi bir şey var mı diye şüpheyle yaklaşmanızda fayda var. Sonuçta bunun yararını görürsünüz. Ayrıca iyi bir şekilde araba almaktan daha önemli yapacak başka bir işiniz yoktur zannediyorum
  • Bütçenize uygunluğu açısından benzin mi dizel mi olacağına karar verin. En doğru seçimi ancak siz yapabilirsiniz
  • Aracı diğerleriyle kıyaslamaya bakın, hangi özelliği diğerlerinden daha iyi veya hangisini pek beğenemediniz buna karar verin
  • Araçları kategorilerine göre ayırın. Mesela istediğiniz ailenizle beraber kullanabileceğiniz bir araçsa ona göre bir tercihte bulunur. Spor arabaları artık malumumuz. Çok şık ve herkesin bayıldığı bazı araba türleri mevcut.
Otomobil Alırken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekiyor?

Otomobil Alırken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekiyor?

Eklemeli araç oyununa dikkat!

Hurda araçların hasarlı bölümler kesilerek, başka bir aynı model araba ile birleştiriliyor. Bunun sonucu oluşan ekleme araçları anlaması oldukça zor oluyor. Kullanılmayacak halde olan aracın sağlam bölgeleri kesilerek kazalı başka bir araca ekleniyor. Daha doğrusu iki araç birleştirip, sağlam görünümlü bir araç yapılıyor. Dolandırıcıların bu yöntemi ile aracın kazalı olduğu anlaşılmıyor. Hatta bazı eksperler tarafından bile fark edilmiyor. Uzmanlar, özellikle ikinci el araç almak isteyen kişilerin güvenilir eksperleri tercih etmeleri gerektiğini söylüyorlar.

MİDYO  FLAŞ! Benzin ve motorin 20 lira... Otomobil sahipleri çıldıracak. Akaryakıta rekor zam geliyor

Video: Birleştirilmiş Araçlara Dikkat

Videodaki araç perte çıkmış, tamiri yok. Ancak başka bir aynı model,  aynı marka aracın arkası bu araca takılacak. Buraya kadar herşey normal ama satılırken ekspertiz bakmazsa ciddi zarar edebilirsiniz. Mağdur olamamak için dikkatli olunuz.

Araba Ne Zaman Alınmalı?

Araba almanın bazı zamanları vardır. Otomobil alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunda buna cevap vermiş kadar olduk gerçi ama şimdikinde daha detaylı inceleyeceğiz.

  • Araba almadan önce bütçe kontrolü yapmalısınız. Üniversiteden sonra önce ehliyet alıp sonra direkt araba alma planları yapmayın, biraz planlarınızı beklemeye alın.
  • Arabanın ilk ve tek ihtiyacınız olmadığından emin olun. Öncelikli olarak borca mı girmek istersiniz yoksa kendinize başka ihtiyacınız olan şeyleri mi almak istersiniz? Bunun kararını vererek işe başlayabilirsiniz mesela.
  • Başkasına gösteriş yapabilmek için borca girmeyin. Arkadaşlarınızın arasında en havalı siz olmak istiyor olabilirsiniz ama bu demek değil ki yüzlerine gülüp arkalarından pişman olmayacaksınız. İyi bir iş nihai hedefiniz olsun. Sonrasında zaten araba alma ihtiyacınız olacak. Gidip peşin peşin de alacaksınız buna hakkınız var.
  • Eğer araba öncesinde borca girdiyseniz diğer borçlarınızı halledip sonra araba almaya girişebilirsiniz.
  • Araba fiyatlarının en uygun olduğu zamanı kollayabilirsiniz. Mesela şu an pandemi sürecinde araba fiyatlarının tavan yaptığını hepimiz açık bir şekilde görüyoruz. Sürecin bitmesini bekleyip en uygun zamanı kollayabilirsiniz. Böylece diğerlerinden daha çok uyguna almış olur ve diğer ihtiyaçlarınız için para biriktirebilirsiniz.
  • İlla ki bir araba almak için uğraşmak zorunda değilsiniz. Normal bir araba değil bir motosiklet, karavan gibi seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.
MİDYO  Kolay park etme teknikleri

Günümüzde karavanla gezinmenin keyifli olduğu da çok açık. Mesela sık sık aynı yerlerde kalmak istemeyenler için gidip 1 haftalık tatil niyetine arabanızı deniz kenarının önüne park edebilirsiniz.

Hangi Araba Türleri Tercih Edilmelidir?

Spor ve aile arabalarını son dönemde oldukça revaçta ve kullanıcıların gözdesi olduğunu söylemek de mümkün.

Günümüzde Arabalar Nasıl Kullanılıyor?

Günümüzde ise araba nakliyat, taşımacılık hatta dış ülkelerle yapılan ticarette bile son derece önemli bir etken. Hayatında araba bulunanlar olarak bizler arabasız ne yapıyorlardı diye düşünmekten kendimizi alamıyoruz. Yani arabalar olmadan bir hastayı hastaneye bu kadar kısa sürede yetiştirebilmek bile mümkün değildi. Bir sürü insan sırf bu yüzden hayatını kaybediyordu. Arabayı icat ettikleri için şükrediyoruz ve arabaların geliştiğini görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Çünkü bundan sonrasında nereye kadar gidebilirler ve nasıl arabalar icat edebilirler diye düşündükçe bizi şaşırtacak bir sürü olgu çıkıyor günden güne. Bu aslında kimsenin şikayetçi olduğu bir konu değil aksine hepimiz gayet rahatız.

Araba Kullananlara Tavsiyeler

Otomobil alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor dedik ve tavsiye vermek istedik. Araçları hızlı ve alkollü kullanmayalım. Arabada çocuk varsa çok dikkat edelim. Arabadaki kişilerle ve telefonla yolculuk halinde konuşmayalım.

2.El Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekiyor?

Çizik var mı diye mutlaka kontrol edilmeli. Başkasının kullanması o aracı alıp almamanızı etkilememeli diye düşünüyorum. Sadece o araç artık sizinse bütçenize uygun olmalı. Ama yine de kaza olup olmadığına bakılmalı.

Arabanın Tarihçesi Nedir?

Zamanında bir yerden bir yere gitmek sonsuz derecede önem arz ediyordu. En değerli şey zamandı ve bir yere araçsız gitmek son derece vakit kaybı bir olaydı. Tekerlek 5000 yıl önce kullanılmaya başladı. Ancak araba olarak 1600’lü yıllarda o gözümüzdeki araba modeli tam olarak olmasa da benzer işleri görebilmek mümkündü. Başta at arabaları kullanılmaya başlandı ve tabi tarih M.Ö 2000’li yıllarda ilk olarak kullanıldı. Ancak atlar her yere gidemiyordu çünkü bu hayvanların enerjileri vardı.

MİDYO  Amerika’dan ev alma şartları nelerdir?

Herkes her yerde at arabasını kullanamazdı. Bunu sadece zengin olanlar kullanabiliyordu yani at arabası aynı zamanda toplumsal sınıf eşitsizliğinin bir gösterimiydi. İlk otomobil 1680 yılında Newton tarafından buharlı olarak oluşturuldu. Otomobil Fransızca bir kelimeydi ve anlamı kendi kendine hareket edendi. Daha sonrasında motor arabalar, benzinler, buharlı makineler, lokomotifler hatta günümüzde kendi kendine hareket eden manasının gerçek olduğunu dahi görür olduk. Amerika’da sürücüsüz tesla otomobilleri kullanılmaya başlandı. Bunlar Güneş enerjisiyle çalışabilen aynı zamanda Güneş enerjili şarj istasyonları bulunabilen araçlardandı.

İlgili Makaleler
ATM para kabul etmiyorsa ya da para sıkışırsa ne yapmak gerekir?

Hayatımızı kolaylaştıran birçok teknolojik alet, günümüzde teknolojik gelişmelerin ışığında yaşantımızda yer edinmiş durumda. Kullanımı epey sıklaşan ve her köşe başında OKU

Odeabank emeklilere ne kadar promosyon veriyor? Şartları nelerdir?

Bankalar, müşterilere farklı avantaj ve imkanlar sağlayarak maaşlarını taşıma konusunda rekabet ortamı oluşturuyorlar. Her banka farklı imkan ve promosyon uygulaması OKU

Garanti Bankası emeklilere ne kadar promosyon ödüyor?

Garanti Bankası emeklilere ne kadar promosyon ödüyor? Yeni taban promosyonlar açıklandı peki Garanti Bankası'nın emekli promosyonu ne kadar? Diğer bankalar OKU

Vergi levhası nasıl oluşturulur? e-vergi levhası oluşturma

Vergi levhası nedir? Maliye tarafından belirlenen, vergi alacağının kanunlardaki oranlar ve matrah üzerinden hesaplanarak belirlenen temel kazanç tutarlarını ve bunlara OKU