Çocuklarda özel eğitim, adından da anlaşılacağı gibi özel verilen eğitimdir. Eğitim standartlarının dışında, öğrenciler için özel programlanmış eğitim sistemi sayesinde her sınıftan öğrenci eğitimini en güzel şekilde almaktadır. Rehber öğretmenlerinin yardım ve destekleri sayesinde özel eğitim alan öğrencilerin diğer arkadaşlarına uyumları zamanla kolaylaşmaktadır.

Ülkemizde verilen özel eğitimler, öğrencinin durumuna göre sınıflandırılarak programlanmıştır. Örgün olarak yürütülen eğitim sisteminde, özel eğitim de verilmektedir. Kaynaştırma sınıfı, özel alt sınıflar ya da kaynak odalarında özel eğitim verilmektedir.

Özel Eğitim Nedir?

Çocuklarda özel eğitim, normal olan çocukların aldıkları eğitimden yeteri derecede istifade edemeyen çocuklar için özel olarak programlanmış, özel çocuklar için oluşturulmuş eğitimdir. Özel eğitim, aynı sınıf ortamlarından kaynaştırma adı altında verilirken, öğrencinin özel durumuna göre özel sınıflarda da eğitim verilmektedir. Öğrencinin özel durumu ağır ve çok ağır derece de olan öğrencilerin eğitimlerini Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri bizzat takip ederek vermektedir.

İzleyin: Hangi Çocuklar Özel Eğitim Almalı?

Çocuklarda Özel Eğitim Nasıl Olmalıdır?

Çocuklarda özel eğitim programı oluşturulmadan önce öğrencinin durumu hakkında bilgi alınır. Öğrencinin genel durumuna göre uygun olan sınıflarda eğitime başlatılır. Ağır derece de ya da çok ağır derecede olan öğrencilerin eğitimleri Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde verilmesi daha uygundur. Otistik engeli olan, down sendromlu olan ya da west sendromlu çocuklar için özel eğitim zorunludur.

MİDYO  Bu günlerde geleceğinize zaman ayırın. En iyi 10 online yazılım kursu

Özel eğitimden önce aileler ile iletişim kurulmakta ve özel eğitimi konusunda aile bilgilendirilmektedir. Özel Eğitimli çocukların eğitimleri, öğretmen ve aile desteğiyle beraber yürütülmesi gerekmektedir. Okul ortamında sınıf öğretmeni ya da rehber öğretmeni üzerine düşen eğitimi verirken ev ortamında bu eğitimi devam ettirmek aileye ait olmaktadır. Ödev sisteminden çok sorumluluk bilinci kazanılmaya çalışılan özel eğitimli çocuklar için en büyük gayret onları topluma kazandırmak ve toplum içerisinde kendi ihtiyaçlarını görebilecek seviyeye getirmektir.

Özel Eğitim

Özel Eğitim

Özel Eğitime Tabii Tutulması Gereken Çocuklar Hangileridir?

Özel eğitim alacak olan çocuklar dönem başında belli olmaktadır. Ailelerinde izniyle özel eğitim sınıflarına ya da kaynaştırma sınıflarına alınıp eğitime başlanmaktadır.

Özel eğitim alması gereken çocuklar şunlardır:

  • Öğrenme güçlüğü olan çocuklar,
  • Bedensel yetersizliği olan çocuklar,
  • Konuşma ve işitme yetersizliğine sahip olan çocuklar,
  • Down sendromlu çocuklar,
  • Otizmli çocuklar,
  • Dikkat eksikliği olan çocuklar,
  • Aşırı hiperaktif olan çocuklar,
  • Davranış bozukluğuna sahip olan çocuklar,

Yaygın gelişimsel bozukluğa sahip çocuklar olmak üzere bunun gibi özel duruma sahip olan çocuklara özel eğitim sınıfı açılmaktadır ve özel sınıflarda eğitim görmektedirler.

Seyredin: Öğrenme Güçlüğünde Özel Eğitim Nasıl Olmalı?

Çocuklarda Özel Eğitimin Şartları Nelerdir?

Çocuklarda özel eğitim, bireyleri topluma kazandırmak için atılmış en önemli adımlardan biridir. Çocuklarda özel eğitimin şartları arasında elbette ki özel bir durumu olduğunu belirten raporun olmasıdır. Rapora göre sınıflandırılma yapılarak hafif düzeyde olanlar kaynaştırma sınıflarında eğitime alınmaktadır. Orta dereceli ve ağır dereceli olanlar ise ayrı sınıf ortamlarında özel eğitime tabi tutulmaktadırlar.

MİDYO  Teknolojik gelişmeler eğitime nasıl yön veriyor?

Özel Eğitimli Çocuklarda Aile Tutumu Nasıldır?

Çocuklarda özel eğitim başlamadan önce ailelerle iletişim sağlamak şarttır. Aile, çocuğunun özel eğitime alınmasına karşı çıkabilir, akranlarıyla aynı sınıf ortamında eğitim almasını isteyebilir. Öğrencinin genel durumuna göre ayrılan sınıflarda eğitime alınması için aileyle görüşmek ve ikna etmek önemlidir. Aile eğitim sürecinde önemli bir faktördür. Aile desteği olmadan özel eğitimde başarı elde etmek mümkün değildir. Ailenin bu konuda tutumu çok önemli olduğu için çocuğun eğitim sürecinde her durumdan ailenin haberi olmalı ve gerekirse özel eğitim süreci aileyle beraber takip edilmelidir.

İlgili Makaleler
Vergi levhası nasıl oluşturulur? e-vergi levhası oluşturma

Vergi levhası nedir? Maliye tarafından belirlenen, vergi alacağının kanunlardaki oranlar ve matrah üzerinden hesaplanarak belirlenen temel kazanç tutarlarını ve bunlara OKU

İnternetiniz yavaşsa kablosuz internet nasıl hızlandırılır?

İnternetimiz bazen yavaş olabiliyor. Kablosuz İnternet teknolojisi son dönemlerin en yaygın kullanılan teknolojisi haline gelmiş bulunmakta. Kablosuz internet bazı teknik OKU

Rüyada ağlamak ne anlama gelir? Rüyada ağlama nasıl yorumlanır?

Rüyada ağlamak bir çok değişik şekilde tabir edilir. Ama ağladıysanız üzülmeyin, çünkü bir çok yorum olumluya çıkıyor. Gün içerisinde oldukça OKU

İnternetin çocuklar üzerindeki etkisi nelerdir? İyi ve kötü etkileri

İnternetin hızlı bir şekilde yaygınlaşmasının üzerine internetin çocuklar üzerindeki etkisi de bir hayli arttı. Çocuklar kütüphane gibi yerlerde ödev yapmak OKU

MİDYO  İnternetin çocuklar üzerindeki etkisi nelerdir? İyi ve kötü etkileri