Yumurtalar belirli bir boyuta ve olgunluğa eriştikleri zaman yumurta hücrelerini çatlatma amacıyla kişiye hormonsal bir iğne uygulanır. Çatlatma iğnesi yapıldıktan 34-36 saat sonra yumurtalar olgunluğa erişmiş ve toplanmaya hazır hale gelmiş olurlar. Bu işlem ameliyathane ortamında yapılır. Yumurta toplama işlemine ovum pick up adı verilir. Tüp bebekte yumurta toplama işlemi hafif bir anestezi ile yapılır. Anestezi uygulanacağı için kişinin operasyon sabahı aç olması gerekir. Yumurta toplama işlemi sızısız ve ağrısız bir işlemdir. Ameliyathanede steril şartlar sağlanır ve vajinal yolla yumurtalara ulaşılır. Bu operasyonda negatif basınçlı bir iğne kullanılır. Ayrıca bu işlem ultrason görüntüsü altında yapılır. Bu şekilde yumurtalar tek tek toplanır ve toplanan yumurtalar laboratuvar da incelenir. Yumurta toplama işlemlerinde toplanan yumurta sayısı değişkenlik gösterebilir. Tüp bebekte kaç tane yumurta toplanır? Sorusuna cevap vermek gerekirse, yumurta toplama işleminde ideal sayı 8 ile 10 arasıdır. Ancak değişkenlik gösterme durumu olduğu için ortalama olarak bu sayı 1 ile 35 yumurta arasında değişebilir. Yumurta toplama işlemi 20-30 dakika arasında sürmektedir. Operasyon sonrasında herhangi bir kanama durumunun olup olmadığını anlamak için hasta 1-2 saat hastanede gözetim altında tutulur. Beklenen süre dolduktan sonra hasta taburcu edilir. Hastanın işlem sonrasında evinde 1 gün boyunca istirahat etmesi önerilir.

Tüp Bebekte Kaç Tane Yumurta Toplanır?

Tüp Bebekte Kaç Tane Yumurta Toplanır?

Tüp Bebek Embriyo Transferi

Tüp bebek embriyo transferi, tüp bebek tedavisinde en son ve en önemli aşamadır. Laboratuvar ortamında sperm ve yumurta bir araya getirilerek suni yollarla yumurtanın döllenmesi sağlanır. Sonrasında döllenmiş olan embriyo rahim içine yerleştirilir. Bu işleme embriyo transferi denir. Hücrelerden en kaliteli olan 1-2 tanesi rahim içerisine yerleştirilir.

MİDYO  Hamilelikte çatlak oluşumunu en aza indirme yöntemleri

Embriyo transferinin günü kişiye göre değişkenlik gösterir. Embriyo transferinin günü operasyonu yapılacak kadının yaşına, tedavi öyküsüne ve embriyoların kalitelerine ve sayılarına göre belirlenir. Embriyoların rahime konulması için en az iki hücreli embriyo aşamasına gelmiş olmaları gerekir.

Embriyo transferi genellikle blastokist aşamasına geldiği zaman yapılır. Tüp bebek embriyo transferi oldukça kolay bir işlemdir. Bu işlem anestezi gerektirmez. İşlemi yapacak doktorun tecrübeli ve başarılı olması çok önemlidir. Embriyo transferi yapılacak kişi jinekolojik muayene pozisyonunda çatala yatırılır. Vajinaya spekulum yerleştirilir ve serum fizyolojik ile temizleme yapılır.

Karından bakılan ultrason ile embriyolar kadın doğum doktoru tarafından rahim içerisine yerleştirilir. Embriyo transferi sonrasında hasta 15-20 dakika kadar dinlendirilir. Embriyo transferinin ardından hastaya fitil, enjeksiyon yada krem şeklinde hormonsal ilaçlar verilir. Bundan sonra artık gebelik testinin yapılacağı gün beklenir.

Embriyo transferinden sonra bazı yan etkiler ortaya çıkabilir, bu yan etkiler şu şekildedir:

  • Transfer işleminden sonra az bir miktar kanlı yada berrak bir sıvının gelmesi
  • Östrojen seviyesinin yükselmesine bağlı olarak memelerde hassasiyet
  • Hafif kramplar
  • Şişkinlik hissi
  • Kabızlık şikayeti
  • Adet ağrısına benzeyen bel ve kasık ağrıları

Embriyo Transferi Sonrasında Yapılması Gerekenler?

Embriyo transferinden sonra anne adayları gebelik testi yapılacak güne kadar cinsel ilişkide bulunmamalıdır. Ayrıca anne adaylarının sigara kullanmaması ve doktoruna sormadan herhangi bir ilaç almaması gerekir. Embriyo transferinden sonra ağrı kesiciler mecbur kalınmadıkça alınmamalıdır. Transfer sonrasındaki bekleme sürecinde anne adayları yemek yapabilir, yürüyüş yapabilir ve merdiven inip çıkabilirler.

MİDYO  5 yumurta ile 5 dakikada mucize yemek. Üstelik yapması çok pratik: Japon omleti

Fakat embriyo transferinden sonra gebelik testi yapılana kadar ağır iş ve spor gibi aktiviteler kesinlikle yapılmamalıdır. İşlemin ardından anne adayları banyo yapabilirler. Vajina yıkanırken haznenin içi yıkanmamalıdır. Aksi taktirde vajinada enfeksiyon oluşabilir. Embriyo transferinden sonra şiddetli bir ağrı hissederseniz eğer mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Anne adayları embriyo transferinden iki hafta sonra gebelik testi yapabilirler.

Tüp Bebekte Kaç Tane Yumurta Toplanır?

Tüp Bebekte Kaç Tane Yumurta Toplanır?

Tüp Bebek Tedavisi Riskleri Nelerdir?

Her tedavide olduğu gibi tüp bebek tedavilerinde de bazı riskler ve yan etkiler görülebilir. Uygulanan ilaçların yan etkileri kişileri sıkıntıya sokacak düzeyde değildir. Tüp bebek tedavisinde genellikle çoğul gebelikler görülür. Çoğul gebeliklerde erken doğum riski oldukça fazladır.

Tüp Bebek Sonrasında Düşük İhtimali Var Mıdır?

Tüp bebek tedavisiyle olan gebeliklerde düşük riski normal yolla elde edilen gebeliklerden farksızdır. İki gebelikte de eşit miktarda risk vardır. Düşük riskleri genellikle kişilerin gebe kalmasını engelleyen sebepler yüzünden olmaktadır.

İzleyin: Tüp bebek tedavisi için kaç yumurta gerekir?

İlgili Makaleler
Yeni doğan bebek bakımı

Yeni doğum yapan hanımlar ve baba olma duygusunu ilk defa tadan erkekler yeni doğan bebek bakımı konusunda hem biraz tecrübesiz OKU

Çocuklarla iletişim nasıl kurulmalıdır?

Kaliteli bir çocuk yetiştirmek için çocuklarla iletişim nasıl olmalıdır? Çocuklarınızla en doğru iletişimi kurmanız için öncelikle sizin anne veya baba OKU

MİDYO  Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçirilir?
Bebeklerde çilek alerjisi neden olur? Belirtileri nelerdir?

Çilek alerjisi bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtiler ile aynıdır.  ''Bebeklerde çilek alerjisi belirtileri nelerdir?'' başlıklı yazımızda OKU

Bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalı? Kaç saat aralıklarla yapılmalı?

Anneler ve anne adayları başta olmak üzere, bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalıdır? Konusu üzerine sıklıkla araştırma yapılır. Bebeklik dönemi, sıfır OKU