Bebekler doğduktan sonra sıklıkla sarılık adlı hastalıkla karşı karşıya gelirler.  Bebeklerde sarılık nasıl anlaşılır? Tedavi yöntemleri nelerdir soruları merak edilir. Sarılık hastalığı genellikle kendiliğinden geçebildiği gibi tedavi edilmediği taktirde bebekte bazı problemlere yol açabilecek bir hastalıktır.

Erken doğumlarda bebekler bu hastalık için risk faktörü olabilmektedir. Sarılığın en önemli nedeni kandaki bilirubin adlı yapının yükselmesi ve bazı bölgelerde birikmesidir. Bu maddenin yüksekliği bebeğin sarı bir görünüme bürünmesine neden olarak sarılık adlı hastalığı oluşturmaktadır. Bu hastalık için bilirubin değerleri ölçülür ve sarılığın oranı ve ciddiyeti tahlil sonuçlarına göre belirlenir. Sonuca göre bebeğe uygun tedavi işlemleri uygulanır.

İzleyin: Yenidoğan sarılığı (bebeğin kan bilirubin seviyesinde yükselme) nedir ve nasıl tedavi edilir?

Bebeklerde Sarılık Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin sarılık olup olmadığını anlayabilmek mümkündür. Bunun için fiziksel görünüm ve kan değerleri anlaşılması için oldukça güçlü unsurlardır. Bunlar gibi bazı unsurlar da mevcuttur.

Anlaşılması için gerekli bazı unsurlar:

  • Ciltte meydana gelen sarı görünüm
  • Bebeğin tenine dokunulduğu zaman içe çöken ve iyice sarıya dönen cilt
  • Bebekler olduğundan daha sık uyuyorsa da sarılıktan şüphelenilebilir.
  • Emme de azalma ve huzursuzluk hissi
  • Gözlerde yumurta akı görünümü

Bebeklerde bu belirtiler genellikle sarılık belirtileridir. Bebeklerde bu belirtiler görüldüğü taktirde en kısa zamanda bir doktora başvurulması gerekir. Ciddiye alınması gereken ve diğer vücut bölgelerine hızla yayılabilecek bir hastalıktır.

Bebeklerde Sarılık Nasıl Anlaşılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bebeklerde Sarılık Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İlk olarak bebeğin kilo, boy ve vücudundaki bilirubin değerleri kontrol edilir. Ve hastalığın ne denli ilerlediği ve tedavinin gerekli olup olmadığına karar verilir. Hastanelerde sarılık tedavisi için genellikle fototerapi cihazları kullanılmaktadır. Bu cihazlar florasan ışıkları yaymaktadır. Bebek bu cihazlara alınarak belirli saatlerde cihaz içerisinde tutulur. Bu sayede sarılığa neden olan bilirubin idrar yoluyla çözünüyor ve vücuttan atılmış oluyor.

MİDYO  2 yaşındaki çocuklara nasıl oyuncaklar almalıyız?

Bu cihazlarda bebeğin gözlerinin kapalı olması gerekmektedir. Kapalı olmadığı taktirde bebeğin gözünde bazı hasarlar oluşabilir. Bazı durumlarda ise kan uyuşmazlığı nedeniyle kan değişimi yöntemi de bebeklerde tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Genellikle sarılık 2 hafta gibi bir sürede geçebilmektedir. Tedavi edilmediği taktirde ve bazı durumlarda kerniksterus adlı klinik bir tabloya neden olabilmektedir.

​​​​​​​Sarılık Hastalığında Risk Faktörleri Kimlerdir?

Bu hastalık bazı durumlar nedeniyle bebeklerde risk faktörü olabilmektedir.

Risk faktörleri şunlardır:

  • Erken doğan bebekler
  • Beslenme problemi yaşayan bebekler
  • Anne ve bebek arasındaki kan uyuşmazlıkları
  • Diyabetli annelerin bebekleri
  • Genetik yatkınlık taşıyan bebekler
  • Emme bozukluğu yaşayan bebekler

Genellikle risk grubunu bu tarz bebekler oluşturmaktadır. Büyük kardeşlerin de önceden ışık tedavisi aldığı durumlarda diğer bebek için de sarılık riski olabilmektedir.

Kernikterus Tablosu Nedir?

Kernikterus adlı tablo genellikle yenidoğan sarılıklarında görülen ağır bir tablodur. Bilirubin değerinin aşırı yüksek olması ve tedavi edilmediği durumlarda beyine kadar ilerlemesi ve birikmesi sonucu oluşur. Bu durum beyine zarar veren olumsuz bir durumdur. Bebeğin beyin bariyerlerine zarar veriri ve ölüme dahi yol açabilir.

Bebeklerde Sarılık

Bebeklerde Sarılık

Fototerapi Cihazı Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sarılığın tedavisi için fototerapi cihazları kullanılmalıdır. Bu cihazlar kullanılırken bazı hususlara dikkat edilmelidir.

Dikkat edilmesi gereken hususlar:

  • Bebeğin üzerinde sadece alt bezi yer almalıdır.
  • Bebeğin gözleri kapatılmalıdır.
  • Bebeğe sıvı takviyesi verilmelidir.
  • Cihaz içerisindeki bebeğin vücut ısısı ve vital bulguları kontrol edilmelidir.
  • Yanıkları önlemek için losyonlar kullanılmalıdır.
  • Bebek uzun süre cihaz ışınlarına maruz kalmamalıdır.
  • Fototerapi cihazı ve bebeğin bulunduğu küvöz arsında en az 5 cm olacak şekilde boşluk bırakılmalıdır.
MİDYO  Gebelikte oluşan lekelerden nasıl kurtuluruz?

Cihazın uygun kullanılması çok önemlidir. Aksi taktirde bebeklerin ciltlerinde yanma veya birçok yan etki görülebilir.

İlgili Makaleler
Yeni doğan bebek bakımı

Yeni doğum yapan hanımlar ve baba olma duygusunu ilk defa tadan erkekler yeni doğan bebek bakımı konusunda hem biraz tecrübesiz OKU

Çocuklarla iletişim nasıl kurulmalıdır?

Kaliteli bir çocuk yetiştirmek için çocuklarla iletişim nasıl olmalıdır? Çocuklarınızla en doğru iletişimi kurmanız için öncelikle sizin anne veya baba OKU

Bebeklerde çilek alerjisi neden olur? Belirtileri nelerdir?

Çilek alerjisi bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtiler ile aynıdır.  ''Bebeklerde çilek alerjisi belirtileri nelerdir?'' başlıklı yazımızda OKU

Bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalı? Kaç saat aralıklarla yapılmalı?

Anneler ve anne adayları başta olmak üzere, bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalıdır? Konusu üzerine sıklıkla araştırma yapılır. Bebeklik dönemi, sıfır OKU