Bebeklik çağında diş fırçalamaya dikkat etmek gerekir. Aksi taktirde dişlerin yerlerinde değişiklik görülür. Çürüme, çene sorunları ve diş eti hastalıkları meydana gelebilir. Bebeklerde ilk olarak süt dişleri çıkmaya başlar. Bu süt dişleri zamanı gelince dökülür ve yerine kalıcı dişler gelir. Bebeklerin genellikle 6 ve 8 aylıkken dişleri yavaş yavaş çıkmaya başlar. Dişlerin çıkması ile fırçalama işlemine başlamak gerekir. Peki, Bebeklerde Ne Zaman Diş Fırçalanır?

Fakat bebek için bu aylarda diş fırçası kullanmak doğru olmaz. 8 aylık bebeklerin çıkan dişleri temiz gazlı bez yardımı ile temizlenebilir. Gazlı bez yoksa temiz ve yumuşak dokulu bir bez de dişlerin temizliği için tercih edilebilir. Yemeklerden sonra çıkan dişleri bu yöntem ile kısa zamanda temizlemek mümkündür.

Bebekler Ne Zaman Diş Fırçalanır?

Bebekler Ne Zaman Diş Fırçalanır?

Bebekler Ne Zaman Diş Fırçası Kullanmalıdır?

Bebeklerin diş yapısı oturduysa ve azı dişler ağızda mevcutsa diş fırçası kullanımına ihtiyaç duyulur. Bebeklerin azı dişleri genellikle 3 yaş ve bu yaş civarlarında çıkar. 3 yaşına gelmiş ve diş yapısı sağlıklı bebekler için diş fırçası kullanılabilir. Kullanılan diş fırçası bebeğe uygun olmalıdır.

Aynı zamanda yumuşak ve esnek diş fırçaları tercih etmek gerekir. Sert fırçalar ve uygunsuz fırçalama yöntemi ağız içi sorunlara sebebiyet verir. Çürük oluşumuna ve yayılımına neden olabilir. Bu yüzden çocuğun yaşına uygun özel fırçalar tercih edilmesi hem anneler hem de çocuklar için önemli bir noktadır.

MİDYO  Diş gıcırdatmaya karşı kesin çözümü açıkladılar. İşte Bruksizm'in çözümü

Bebeklerde Diş Macunu İle Fırçalama Ne Zaman Başlar?

Küçük yaşlarda diş macunu kullanmak bebeğe zarar verebilir. Diş macunu süt dişlerine zarar vererek erken çürümeye neden olur. Bu yüzden 3 yaşından önce diş macunu kullanılması önerilmez. Dişlerin dizilimini olumsuz yönde etkileyebilir. 3 yaşına gelmiş çocuklara diş macunu ile fırçalama alışkanlığı kazandırılabilir.

Bu yaşlarda kullanılan macunun kalitesi ve miktarı çocuk için önemlidir. Fazla kullanım diş dokusuna zarar verir. Ayrıca macunun içeriğinden kaynaklı diş eti kanamaları ve sorunları görülebilir. Bu yüzden fırçalama yöntemi ve araçlarına ayrıca dikkat etmek gerekir. Bebekler için uygun içerikli ve doğal malzemeler kullanılması gerekir.

Bebeklerde Diş Fırçalarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Diş fırçalama esnasında bazı dikkat edilmesi gereken konular ve kurallar vardır. Tam teşekkülü bir temizleme işlemi için bunlara değinelim.

Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir:

  • Çocuğun yaş aralığı iyi bilinmeli ve 3 yaşından önce diş macunu ve fırçası kullanımına geçmemek gerekir.
  • Bebekler için günde 2 kere fırçalama yeterli olacaktır. Fazla fırçalama diş midesine zarar verir.
  • Diş macunu miktarının fazla olmamasına dikkat edin. Nohut büyüklüğünde macun kullanımı yeterli olacaktır.
  • Dişlerin aşınmasını önlemek için sert kıllara sahip fırçalardan uzak durmak gerekir.
  • Naylon, yumuşak ve esnek dokulara sahip diş fırçası kullanılabilir. Diş fırçası seçimine dikkat etmek ve doğru bir seçim yapmak gerekir.
  • Küçük yaşlardaki bebeklere fırçalama yöntemi ve tekniği öğretilmelidir.
  • Bebeklerin ağız sağlığı için şekerli gıdalardan uzak durun ve çürüklere karşı bebeğinizin ağız içi kontrolünü aksatmayın.
  • Fırçalama esnasında sert hareketlerden kaçınmak gerekir.
  • Fırçalama işlemine ön dişlerden başlamak ve arkaya doğru ilerlemek gerekir.
  • En son ise dilinde fırçanın sırt yüzeyi ile temizlenmesi gerekir.
MİDYO  Alt ıslatma (Enürezis) nedir? Kalıcı çözüm için ne yapmalı?

Bu gibi konularda daha dikkatli davranan anne ve babalar çocukların sağlıklı dişlere kavuşmasına büyük ölçüde katkı sağlar.

Bebekler Ne Zaman Diş Fırçalanır?

Bebekler Ne Zaman Diş Fırçalanır?

Bebeklerin Dişleri Neyle Temizlenir?

Bebeklerin diş temizliğinde kullanılan çok sayıda malzeme vardır. Bebeğin dişleri yeni çıkmaya başladıysa temizleme işlemi temiz bir bez ve saf su ile yapılmalıdır. Steril su ile ıslatılan bez bebeğin dişlerine temas ederek temizlenir.

Yemeklerden sonra muhakkak yapılması gerekir. Bebek belirli bir yaşa geldiğinde ise özel tasarım diş fırçaları kullanımına geçmek gerekir. Küçük başlı diş fırçaları temizleme işlemi için yeterli olacaktır. Diş macunlarının küçük yaşlarda flor içerikli olmaması gerekir.

Seyredin: Bebek ve Çocuklarda Diş Fırçalama (Ne Zaman, Diş Fırçası Seçimi, Yanlış Bilinenler…)

Bebeklerde Diş Fırçalama Ne Zaman Yapılmalıdır?

Diş fırçalama işleminin yemeklerden sonra yapılması gerekir. Bu sayede yemek artıkları diş minesinden uzaklaştırılır. Gece uykuya dalmadan önce de diş fırçalama işlemi yapmak gerekir. Bebeklerin dişleri günde en az iki kere fırçalanmalıdır.

Bazı durumlarda bebekler kusabilir ve ağız içinde istenmeyen bakteriler oluşabilir. Bakterileri uzaklaştırmak amacıyla diş fırçalamaya ihtiyaç duyulur. Diş fırçalama işlemi bebeklerin dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren yapılmaya başlanmalıdır.

İlgili Makaleler
Yeni doğan bebek bakımı
MİDYO  Bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalı? Kaç saat aralıklarla yapılmalı?

Yeni doğum yapan hanımlar ve baba olma duygusunu ilk defa tadan erkekler yeni doğan bebek bakımı konusunda hem biraz tecrübesiz OKU

Çocuklarla iletişim nasıl kurulmalıdır?

Kaliteli bir çocuk yetiştirmek için çocuklarla iletişim nasıl olmalıdır? Çocuklarınızla en doğru iletişimi kurmanız için öncelikle sizin anne veya baba OKU

Bebeklerde çilek alerjisi neden olur? Belirtileri nelerdir?

Çilek alerjisi bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtiler ile aynıdır.  ''Bebeklerde çilek alerjisi belirtileri nelerdir?'' başlıklı yazımızda OKU

Bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalı? Kaç saat aralıklarla yapılmalı?

Anneler ve anne adayları başta olmak üzere, bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalıdır? Konusu üzerine sıklıkla araştırma yapılır. Bebeklik dönemi, sıfır OKU