Bir kadının hamile kalması için gerekli olan hususların başında, sağlıklı bir yumurtlama düzeninin olması gelmektedir. Bunun için de yumurtlama dönemi hesaplama çok önem arz ediyor. Çünkü kadının yumurtlama döneminde düzenli cinsel ilişkiye girilmesi ile gebe kalma ihtimalini arttırmaktadır.

Yumurtlama Dönemi Nedir?

Ovülasyon olarak adlandırılan yumurtlama, kadının yumurtalıklarında bulunan yumurtaların olgunlaşarak, fallop tüplerine geçmesine denmektedir. Bu süreç ise, tıp dilinde yumurtalama dönemi olarak adlandırılmaktadır. Yumurtlama işlemi, erginliğe erişmiş ve menopoza girmemiş kadınlarda gerçekleşen bir işlemdir. Herhangi bir rahatsızlık olmadığı takdirde, menopoza girene kadar her kadında yumurtlama oluşmaktadır.

Yumurtlama, gebe kalmak için gerekli olan ilk ve en önemli safhadır. Erginliğe erişmiş ve menopoza girmemiş olan kadınlar, normal olarak 21 ile 35 günde bir adet görmektedir. Bu süreye ise adet döngüsü adı verilmektedir. Söz konusu tarihlerin tam ortasına denk gelen tarihte ise, yumurtlama oluşmaktadır. Yumurtlama dönemi, 28 günde düzenli olarak adet gören kadınlar için, adetin başladığı günden itibaren 14ncü gündür. Bu tarih 30 günde bir adet görenler için ise, 16.ncı gün olmaktadır.

Yumurtlama Dönemi Hesaplama

Yumurtlama Dönemi Hesaplama

Yumurtlama Nasıl Oluşur?

Kadının yumurtalıklarında bulunan yumurta hücrelerinin bir miktarı, söz konusu yumurtlama döneminde gelişimini tamamlayarak, fallop borularına doğru hareket etmektedir. Bu yumurtalar, normal olarak 24 saat içinde canlılığını kaybetmektedir. Yumurtaların döllenmesini sağlayan erkek sperm hücreleri ise, yaklaşık 72 saat canlı kalmaktadır.

MİDYO  İncirin faydaları nelerdir? Kuru mu yaş incir mi daha yararlı?

Bu da, sadece yumurtlamanın olduğu gün cinsel ilişkiden gebe kalınacağı düşüncesini çürütmektedir. Aynı şekilde, yumurtlama dönemi hesaplama ile gebelikten korunmada, aynı nedenden dolayı uygun bir korunma yöntemi olmamaktadır. Söz konusu yumurtlama döneminde döllenemeyen yumurtalar ise, adet kanaması ile birlikte dışarı atılmaktadır.

Yumurtlama Döneminde Hangi Belirtiler Gözlenebilir?

Yumurtlama dönemi aynı zamanda, birçok hormonal değişikliğin de oluştuğu bir süreçtir. Bu nedenden dolayı da, kadınlarda yumurtlama döneminde bazı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtiler, kadınların özelliklerinden dolayı değişebilmektedir. Bazı kadınlarda belirtiler çok yoğun olarak görülebilmekte, bazılarında ise nerede ise görülemeyecek kadar hafif geçmektedir.

Bu belirtilerin en yaygın olanı ise, karnın alt kısmında meydana gelen sancı şeklinde ağrılardır. Bu ağrının nedeni ise, yumurtanın fallop tüpüne geçmeden önce gerilmesinden kaynaklanmaktadır. Yumurta fallop tüpüne geçtikten sonra ise, ağrı yerine yanma oluşabilmektedir. Yumurtlama döneminde yaygın olarak görülen belirtilerden biri de, vajinal akıntılarda artış görülmesidir.

Bunun nedeni ise, spermin yumurtaya rahatça ulaşması ve daha uzun süre canlılığını koruması için, vajinada mukus adı verilen sıvının salgılanmasıdır. Yumurtlama döneminde kadınlarda çok hafif ve damla şeklinde kanamalar da oluşabilmektedir. Bu kanamalar genellikle, iç çamaşırlarında kahverengi lekeler şeklinde görülmektedir. Yumurtlama dönemlerinde ayrıca memelerde hassaslık, koku ve tat hassasiyetleri, karın altı kısmında şişlik ve cinsel istek artışları da görülebilmektedir. Ayrıca, vücut ısısında yarım derece kadar artışlarda gözlenmektedir.

Yumurtlama Dönemi Hesaplama

Yumurtlama Dönemi Hesaplama

Yumurtlama Dönemi Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

Yumurtlama dönemi, özellikle gebelik için çok önemli olduğu için, hesaplanması da önem arz etmektedir. Yumurtlama döneminin hesaplanmasında yaygın olarak kullanılan dört adet yöntem bulunmaktadır.

MİDYO  Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Bu yöntemler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Takvim yöntemi: takvim yönteminde öncelikle, kadının bir yıllık adet döngüsünün doğru ve tam zamanında takvime işlenmesi gerekmektedir. Böylece, en kısa süren adet döngüsü zamanından 18 rakamı çıkarılır, çıkan tarih yumurtlamanın oluştuğu ilk gün olarak kaydedilir. Daha sonra ise, en uzun adet döngüsü süresinden 11 rakamı çıkarılır. İlk elde edilen tarih ile son tarih arasındaki günler, yumurtlamanın oluştuğu günlerdir.
  • Vücut sıcaklığı yöntemi: bu yöntemin uygulanması için, bazal vücut termometreleri kullanılır. Vücut ısının en yüksek olduğu günden 3 gün öncesi ve 1 gün sonrası arasında kalan dönem, yumurtlama dönemini göstermektedir.
  • Vajinal akıntı yöntemi: yumurtlama döneminde, vajinal akıntılar en fazla düzeye çıkar ve 3 ile 4 gün sonra ise tekrar eski seviyesine dönmeye başlar. Bu süre de yumurtlama dönemini gösterir.
  • Rahim ağzının muayenesi yöntemi: bu yöntem ise, kadın doğum uzmanları tarafından uygulanır. Elle yapılan rahim ağzı muayenesinde, bölgenin yumuşaması yumurtlamanın başladığını işaret etmektedir.

Bazı durumlarda, özellikle gebeliğin çok istendiği hallerde, bu yöntemlerden birkaçı aynı anda da uygulanabilmektedir. Fazla yöntem uygulamak, hesaplamanın daha kesin olmasına yardımcı olmaktadır.

Video: YUMURTLAMA GÜNÜ (HAMİLE KALMAYA UYGUN GÜNLER) NASIL HESAPLANIR? ELLE HESAPLAMA, OVULASYON MONİTÖRÜ

Adet Düzensizliği Olan Kadınlar Bu Yöntemleri Kullanabilir mi?

Adet düzensizliklerinin hormonal veya fiziksel birçok nedeni bulunmaktadır. Adet dönemi 21 günden daha az veya 35 günden daha uzun aralıklarda oluşuyorsa, adet düzensiz kabul edilir. Adet düzensizliği olan kadınlarda, söz konusu hesaplama yöntemleri uygulanmamaktadır.

MİDYO  Her gün limonlu su içersek ne olur? Limonlu su içmenin faydaları!

Öncelikle sorunun giderilip, adetin düzenli hale gelmesi sağlanmalıdır. Düzensiz adet gören kadınlar, yumurtlama kitlerini kullanarak da, yumurtlama dönemlerini öğrenebilmektedir.

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Yeni doğan bebek bakımı

Yeni doğum yapan hanımlar ve baba olma duygusunu ilk defa tadan erkekler yeni doğan bebek bakımı konusunda hem biraz tecrübesiz OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU