Günlük hayatımızda karşılaştığımız pek çok sorun, gelecek kaygısı, iş hayatı, geçim sıkıntıları ya da bulunduğumuz stresli ortamlar ruh sağlımızı olumsuz bir biçimde etkilemektedir. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte geçmişe kıyasla çok daha stresli ortamlarda bulunduğumuz bilinen bir gerçektir. Bu stres ise bizim için olumsuz etiler yaratıp çeşitli hastalıklara sebebiyet verecek durumlara kadar ilerleyebilir. Böyle durumlarda stresi azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak amacıyla çeşitli yöntemlere başvurulur. Meditasyon ise özellikle son yıllarda bu yöntemler arasında en çok uygulanan yöntem olarak bilinir. Peki, insanların stresten kurtulmak amacıyla başvurduğu bu meditasyon nedir?

Meditasyon Nedir?

Meditasyon Nedir?

Stresle Baş Etmenin Yolu Meditasyon

Meditasyon kelimesi Latince kökenli bir kelime olup meditatio kelimesinden türemiş olduğu bilinir. Anlam olarak ise derin düşünme anlamı taşıyan meditasyon bireyin öz varlığına ulaşmasını sağlar ve bir çeşit zihin denetleme tekniği olarak da bilinir. Meditasyon bazı insanların sandığının aksine bir çeşit inanç ya da dini ritüelden ziyade daha çok beden ve ruh şifalandırma tekniği olarak karşımıza çıkar.

Meditasyon İçin Gerekli Ortam

Meditasyonun ilk adımı zihin boşaltmak işlemi olduğundan öncelikle zihnimizi nasıl boşaltmamız gerektiğini öğrenmemiz gerekir. Bu işlemler için ortamın da müsait olması gereklidir. Öncelikle meditasyon yapılacak yerin odaklanmaya yardımcı olması açısından sessiz, sakin ve huzurlu bir ortam olması istenir.

MİDYO  Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Bu durum özellikle yeni başlayan kişiler için oldukça önemlidir. Bununu dışında yakınlarda cep telefonu ya da tablet gibi cihazların uzakta olması ve seslerinin kapalı olması gerekir. Bunların ardından sakin ve huzurlu melediler içeren bir müzik iyi bir ortam oluşturacaktır. Hiç ses olmamasından ziyade dış ortamdaki doğal seslerin duyulması odaklanma açısından daha rahat olacaktır.

Daha sonralarda ortamda rahatsız edici sesler olsa bile kolay bir şekilde odaklanmanızda yardımcı olur. Meditasyon esnasında rahatsız edici kıyafetler giymek de odaklanmayı bozacağından kıyafet seçimi de önemlidir. Terleme ya da üşümeyi engellemek amacıyla hava durumu baz alınarak kıyafet seçimi yapılabilir.

Meditasyon Süresi

Öncelikle meditasyon süresinin belirlenmesi gerekir. Genel olarak günde iki defa 20 dakika kadar bir süre meditasyon için uygun bir süre olarak görülür. Ancak bu durum kişilerin isteğine ya da ihtiyaçlarına göre de farklılık gösterebilir. Yeni başlayan için ise 20 dakika biraz uzun bir süre olacağından 5 dakika çok daha uygun bir süredir.

Bu süre zamanla artırılarak ilerlemek mümkündür. Meditasyon uzun süre aynı pozisyonda kalınacaksa eğer öncesinde birkaç esneme hareketi yapmak gerekecektir. Pozisyon oturma şeklinde ise iç bacaklar esnetilir. Eğer ki meditasyona pasif bir şekilde devam edilecekse o zaman da uzun süreli kalmanın rahatsızlık vermeyeceği bir pozisyonda durmak gerekir.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Zihnin dağılmaması amacıyla başlangıçta gözlerin kapalı olması çok daha iyi olacaktır. Ardından zihin boşaltma işlemine geçilir. Bunun için eğer ki gözler açık bir şekilde devam ediliyorsa tek bir objeye odaklanmış olmak yardımcı olacaktır. Nefes meditasyonlarında alıp verilen nefeslerin farkında olunarak meditasyona devam edilir.

MİDYO  Stresi azaltmaya yardımcı olacak 18 harika gıda

Bunun için ise öncelikle göbek deliği üstünde yer alan bir nokta belirlenir ve nefes alıp verdikçe bu noktanın hareketlerine odaklanılır. Bunun dışında “ Om” ya da buna benzer huzur veren sakin kelimeler belirlenerek bunların tekrar tekrar söylenmesi şeklinde de gerçekleşebilir.

Meditasyon Nedir?

Meditasyon Nedir?

Meditasyonun Faydaları

Düzenli bir şekilde yapılan meditasyon kişide pek çok olumlu etki gösterir. Özellikle bilimsel olarak kanıtlanmış pek çok faydası da bulunur.

Bu faydaları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Yüksek kan basıncını dengeler ve bununla birlikte kalp atım hızına da teki ederek normal bir seviyede atmasına yardımcı olur.
  • Kişilerin stres seviyelerini azaltarak çok daha mutlu ve huzurlu bir hayat sürmelerini sağlar.
  • Kişilerin odaklanma düzeylerinde artış meydana gelir.
  • Kişilerde problem çözme ve karar verme aşamaları çok daha doğru ve hızlı bir biçimde gerçekleşir
  • Meditasyon kişilerin ruh sağlığını oldukça olumlu etkileyerek fiziksel anlamda da daha zinde ve sağlıklı hissetmelerini sağlar.
  • Meditasyon ile kalp- damar hastalıkları için hastalığın ilerleyişini ve düzeyini iyileştirici etkisi de yer alır.

Tüm bu faydaların yanında sayılabilecek çeşitli etkileri bulunan meditasyon ruhu ve zihni şifalandırmak amacıyla uygulanan en etkili yöntem olarak hayatımızda yerini almıştır.

Video: Stresle Baş Etmenin En Etkili Yolu! | Meditasyon Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi
MİDYO  Expigment nedir? Nasıl kullanılır?

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU