Çocuk, genç ve yaşlı fark etmiyor. Bir çok insan tarafından tüketilen meyve aromalı şekerlemelerin yani jelibonlar ile ilgili bilinmeyen bir gerçek ortaya çıktı. Bu şekerlemeleri parlatmak için araba cilası kullanılıyor ve daha bir çok zararı var. İşte neden jelibon yenmemesinin sebepleri…

Renkli ve yumuşak görünümüyle özellikle çocukların ilgisini çeken jelibonlar, insan sağlığı açısından oldukça zararlı. İçerisinde bulunan renklendirici, tatlandırıcıların ne derece sağlık açısından değerlendirilip üretildiği tartışılır. Dini hassasiyetler açısından da şüpheli bir gıda olan jelibonların arkasında yatan tehlikeleri 7 maddede derledik.

Çok fazla şeker kullanılarak üretilen jelibonlar, genç yaşlı herkes için zarar teşkil ediyorken özellikle gelişim çağında olan çocukların çok sık tükettiklerini düşünecek olursak, kesinlikle uzak durulması gereken bir yiyecek diyebiliriz.

İçerisinde sığır jelatini gibi zararlı katkı maddelerinin bolca bulunduğu bu yumuşak şekerlemeler, insan sağlığını ciddi bir şekilde riske atıyor.

Jelibonun ana maddesi hayvanlardan elde edilen jelatin olmaktadır. Bu jelatin Genellik ile sığır gibi hayvanların kemiklerin denelde edilir ve uzun süre kaynatılarak yapışkan ve uzayan bir madde elde edilir. Evet, aslında yediğimiz o şekerler hayvansal gıdalar ile üretilmekte. Jelibona bu yumuşaklığı veren de bu jelatin olmakta. Bu jelatin içerisine çeşitli gıda boyaları, tatlandırıcılar ve meyve aromaları da ilave edilerek, tükettiğimiz jelibonlar elde edilir.

Tehlikeleri neler?

Mide Kanserine Neden Olur

MİDYO  Lenf bezi şişmesi tedavi yöntemleri

Sindirimi oldukça zor olan jelibon ağızda ufak parçalara ayrılır ve yemek borusuyla mideye iletilir. Çözünmesi zor olan ve yüksek ısıda bu hale gelen jelibonu sindirebilmek adına mide tarafından salgılanan salgı mideye zarar verecek kadar asitli bir haldedir. Bununla birlikte jelibonun sindirimi de gerçekleşmemiş olur. Domates kabuğunu bile sindiremeyen yapımız katkı maddeleri ile dolu olan jelibonu sindiremez. İçeriği bakımından oldukça kanserojen maddeler ile donanmış olması bu durumu tetikler.

Genetik Kanser Yatkınlığı Artırır

Bu durum her ne kadar sadece kalıtsallık ile ilgisi olabilir diye düşünsek de bizleri olmasa da bir sonraki kuşağı olumsuz bir şekilde etkileyecektir. Jelatinin kötü kokusunu bastırmak için kullanılan aromalar DNA yapımızın dizilişini olumsuz etkiler ve bir sonraki neslin kanser olma ihtimalini arttırır.

Organların İşlevini Bozar

Gıda sektöründe kullanılması serbest olsa da kullanılmaması gerekilen bazı maddeler vardır. Bu maddeler insan sağlığını tehdit ederek sonuçlarını kısa sürede gösterir. Bu maddelerden bir kaçı e47 ve k11 maddeleridir. Bu maddeler organların işlevini sağlamasını olumsuz etkiler. Bu direkt olarak sindirim ile ilgisi olan tüm organları ilgilendirir. Ancak vücudumuzda çalışan birçok organ hangi sisteme ait olursa olsun birbirleriyle de yakından ilişki içerisindedir. Organlar arasındaki bu iletişim kopukluğuna sebep olan maddelerin birkaç tanesinin bulunduğu jelibon bu açıdan oldukça riskli bir gıda türü olarak bilinir.

Dişlerin Çürümesine Neden Olur

MİDYO  Egzamadan korunmanın yolu ortaya çıktı. Uzman doktordan banyo uyarısı. Egzama nedir? Egzamanın çözümü var mıdır?

Hem tatlı olabilmesi için hem de kokuların güzel bir şekilde alıcıyı etkilemesi için jelibonların içerisine oldukça yüksek miktarda şeker koyulur. Bu da dişlerin baş düşmanıdır. Ağızda çözülen şekerin tamamı mideye iletilmeden önce kalıntı haline gelerek dişlerin de kökten çürümesine neden olur.

Erkeklerde Hormon Bozukluğuna Neden Olur

Her cinste hem östrojen hem de testosteron hormonları bulunur. Bu hormonların hangisi fazla ise gelişim de buna bağlı olarak sürer. Ancak özellikle üç yaşın altında olan erkek çocuklarda jelibon tüketimi fazla olursa östrojen hormonunun fazla olmasıyla göğüs fazla gelişir. Bu nedenden dolayı özellikle çocukların yaş grupları göz önünde bulundurularak bu gıdalardan uzak tutulması gerekir.

Şeker Hastalığına Neden Olur

Şeker hastalığının baş düşmanı şekerdir. Doktorunuzun tavsiyesinin dışında fazlaca tüketilen şeker, kronik olan bir hastalığı daha zorlu bir hale getirir. Bunun için Jelibon’dan olabildiğince uzak durulması gerekir. Şeker hastalığı riski fazla olan ya da aile de genetik olarak bulunan hastalık söz konusu ise kişi normalden daha fazla tedirgin olmalı ve olabildiğince tüketmemeye özen göstermelidir. Oldukça kötü bir tada sahip olan Jelibon’un yenilir bir hale gelebilmesi için şekerli aromaların takviye edilmesi glikoz oranını arttırarak şeker hastalığı riskini yükseltir.

Beyin Gelişimini Olumsuz Etkiler

Jelibon’un içinde, ham maddesi olan sıvının iğrenç kokusunu bastırmak için, normal şekerlemelerden çok daha fazla, katkı maddesi kullanılmaktadır.Bu da çocukların, tüketim miktarına göre ilerleyen yaşlarında, zeka gerilemesine ve normalin dışında bir beyin gelişim sürecine sebep olur.

MİDYO  İmmün plazma tedavisi nasıl uygulanır?

Araba cilası kullanılıyor

Ve meyve aromalı şekerlerin tüketilmesiyle ilgili en riskli durumu en sona bıraktık. Çünkü yiyecekler hakkında en ilginç bilgilerden biri kesinlikle bu! Evet, kulağa oldukça garip geliyor. Ancak bu şekerlemelere, daha parlak ve cazibeli görünmeleri için arabalarda kullanılan karnauba balmumu ekleniyor.

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU