Mide yanması, toplumda çok sık rastlanılan bir şikayettir ve bireyin yaşam kalitesinin düşmesine neden olur. Özellikle yemek yedikten sonra midede ve midenin üst tarafında yanma şikayetleri başlar. Besinler, yemek borusundan aşağıya mideye doğru iner. Mide ile yemek borusunun arasında bir tür kapakçık bulunur ve bu kapakçıkta oluşan rahatsızlıklar, mide asidinin yemek borusuna kaçmasına neden olur. Evde uygulanan basit yöntemlerle bu şikâyet giderilebilir. Ancak haftada çoğu kere bu durum yaşanılıyorsa uzman hekime başvurulması gerekir.

İzleyin: Mide ağrısı ve mide yanmasının nedenleri nelerdir? – Prof. Dr. Züleyha Akkan Çetinkaya

Mide Yanmasının Nedenleri Nelerdir?

Mide yanmasının birden çok nedeni vardır. Mide yanmasına neden olan birçok rahatsızlık şu şekilde sıralanabilir:

  • Gastrit: Midenin, iç yüzeyinde yer alan dokuların iltihaplanmasıdır. Mide asidinin normalden fazla üretilmesi sonucunda midenin kendisini koruyan tabakanın zarar görmesi ile ortaya çıkar. Alkol ve sigara kullanımının yanı sıra stres, mantar, bakteri ve virüslere bağlı olarak gelişen enfeksiyonlar, kontrolsüz ilaç kullanımı gibi etkenler de gastritin ortaya çıkmasına neden olur. Eğer gastrit tedavi edilmezse ülsere yol açar. Ülserler ise mide kanser riskini arttırır.
  • Gastroözofageal reflü: Reflü, yemek borusu ile mide arasında bulunan kapakçığın sık sık gevşemesiyle oluşur. Mide asidinin yemek borusuna kaçması ile kişinin ağzına acı tatlar gelebilir. Bu rahatsızlık sadece mide yanması olarak değil, ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü ve kuru öksürük gibi şikayetlere de neden olabilmektedir. Özellikle çikolata, kafein, limon, baharat, yağlı yiyecekler ve soğan gibi ürünlerin tüketilmesiyle de mide yanması görülebilir.
  • Helicobacter pylori enfeksiyonu: Midenin asitli ortamında yaşayabilen bir çeşit bakteri türüdür. Bu bakteri türünün mideye yerleşmesi ile kişide mide bulantısı, kusma ve kilo kaybı gibi belirtiler baş gösterir.
  • Mide kanseri: Üç haftadan daha uzun bir süre mide yanması şikâyeti olan kişilerin mide kanseri riskine karşı mutlaka sağlık kontrollerini yaptırması gerekmektedir.
MİDYO  Erken hamilelik belirtileri nelerdir?

Video: Mide yanması ve mide ağrısı aynı şey mi?

Mide Yanması Nasıl Teşhis Edilir?

Her hastanın mide yanma şikâyeti birbirinden farklıdır. Buna neden olan faktörler dış çevreden geldiği gibi bireyin tükettiği yiyecekler de neden olabilmektedir. Dolayısıyla hekim, her hastanın hikayesini dinleyerek onları muayene eder. Mideyi inceleyebilmek için endoskopi denilen bir tür cihaz yardımıyla hasta olan kişinin midesi incelenir.

Bu aşamada hastaya ya genel anestezi ya da lokal anestezi uygulanır. Bu teknikte, ucunda kamera olan çok ince bir boru hastanın ağzından midesine doğru sokulur ve midesinde ne tür bir hasar olduğuna bakılır. Gerek durumunda ise mideden doku alınıp laboratuvara gönderilir.

Mide Yanması Nasıl Engellenir?

  • Sigara ve alkol tüketimini kontrol atına almak, mide yanmasını engellemek için önemlidir.
  • Fazla yemek yemek mide duvarını gereceği için mideyi rahatsız edebilir.
  • Kontrolsüz ilaç kullanımı mide mukozasına zarar verebilir.
  • Bel bölgemizi sıkan kıyafetlerden kaçınmak mide yanması şikayetini önlenmesinde önemlidir.

Tüm bunların yanında zencefil çayı tüketmek, meyan kökü kullanmak, yemeklerde elma sirkesi tüketmek ve yemek sonrasında kısa bir süreliğine sakız çiğnemek mide yanması şikayetinin önlenmesinde etkili olabilmektedir.

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları
MİDYO  Kuyruk sokumu ağrısı neden olur?

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU