Göz kuruluğu, insanın yaşamını olumsuz yönde etkileyen, çeşitli nedenler ile oluşan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık kişide en ufak bir işi bile yapamayacak hale getirir. Peki ya göz kuruluğu tedavisi var mı? İşte asıl merak edilen soru bu gelin birlikte bakalım.

Göz Kuruluğu

Göz kuruluğu, gözlerde oluşan yaşların göz içini ıslatamadığı için gözlerde oluşan bir rahatsızlıktır. Elbette ki bunun birçok nedeni var. Az miktarda oluşan gözyaşı gözlerde kuruluğa neden olurken, göz yaşları aynı zamanda kalite açısından iyi olmayabilir. Gözyaşı kuruluğu kronik bir rahatsızlık ve ya geçici olabilir.

Kronik olan göz kuruluğunda belirtiler azalabilir ancak tam olarak bir iyileşme görülmez ve tekrarlayabilir. Kronik gözyaşı kuruluğunun temel sebebi az miktarda üretilen gözyaşlarıdır. Geçici göz kuruluğu ise çevresel etmenlerden dolayı olur. Geçicidir ve tedaviye kısa sürede cevap verir. Ancak kronik ise altta yatan nedene yönelik tedavi uygulanması şarttır. Göz kuruluğu tedavisi oluşan sebebe göre uygulanır.

Göz Kuruluğu Tedavisi

Göz Kuruluğu Tedavisi

Göz Kuruluğu Belirtileri ​​​​​

Göz kuruluğunda oluşan belirtiler hemen hemen her kişide aynıdır. Genel anlamda bu rahatsızlık sağ ve sol gözü de etkiler. Sık olmasa da yalnızca bir gözü etkileme olasılığı vardır.

Göz kuruluğu belirtileri arasında;

  • Gözlerde hissedilen yanma ve batma hissi
  • Göz içinde ve ya dışında yapışkan salgı oluşması
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Göz içinin kıpkırmızı olması
  • Göz içinde bir şey varmış hissi
  • Göz kuruluğuna karşı vücudun savunması olarak gözlerde sulanma
  • Etrafı bulanık olarak görmek
  • Gözlerin sürekli kapalı olmasını istemek
MİDYO  Şarabın sırrını çözdüler, gerçek ortaya çıktı. Bira mı, yoksa kırmızı şarap mı? Alkol araştırmasından çarpıcı sonuç

Hasta kişilerin neredeyse hepsinde yukarıda saydığımız belirtiler aynı olabilir. Bu belirtilerden birini ve ya birkaçını hissettiğinizde zaman kaybetmeden uzman yardım almanız gerekir.

Göz Kuruluğu Neden Olur?

Göz kuruluğunun sebebi nedir? Tamda bunun cevabını araştırdık. Göz kuruluğunun çeşitli bir sürü sebebi olabilir. Yaşlanmaya bağlı olarak, gözyaşı üretiminin az olması, gözyaşının kalite açısından kötü olması gibi etmenler sıralayabiliriz. Aynı zamanda tükettiğiniz bazı ilaçların yan etkisi olarak göz kuruluğu yaşayabilirsiniz. Yapılan tıbbi işlemler ve alerjilerde göz kuruluğuna neden olur. Gözyaşı içeriğinde; su, göz için gerekli olan nemlendirmeye yardımcı yağlar, gözlerin özel salgısı olan mukusun bir karışımıdır.

Gözyaşı gözlerin berrak, canlı ve yabancı etkenlere karşı korunmasında görev alır. Ancak bazen gözyaşı üretiminde azalma görülebilir. Bunun nedeni arasında yaşın ilerlemesi, diyabet, tiroit ile ilgili sorunlar, A vitamininin yetersiz alınması sonucu oluşabilir. Dış etmenlerden kaynaklı olarak duman, rüzgar, aşırı derecede bilgisayar kullanmak, telefon ve tablet kullanımı, klimalar, televizyon izlemek de geçicide olsa gözlerde kuruluğa neden olur.

Göz kuruluğu belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Göz Kuruluğu Tanısı

Göz kuruluğunun sebebini anlamak ve ona göre uygun tedaviyi uygulayabilmek için bazı testler bulunur. Ancak en önemlisi uzman bir hekim tarafından detaylı yapılacak olan bir göz taramasıdır. Hastanın göz sağlığına yönelik detaylı bir muayene yapılmalıdır. Yapılan muayene ile göz kuruluğunun sebebi belli olur. Muayene esnasında gözyaşı seviyesine de bakılır. Gözyaşı seviyesinin ölçülmesinde (SCHİRMER) isimli testten yararlanılır.

MİDYO  Limonlu su içenlere normal su uyarısı geldi. O hastalığa sahip olanlar limonlu su içtikten hemen sonra bunu yapsın

Bu işlem de önce hastanın göz altlarına test için hazırlanmış kağıtlar konulur, bir süre hastanın beklemesi istenir. Testin sonucu kağıdın ıslanmasına göre belirlenir. Ayrıca gözyaşlarının kalitesini ölçmek içinde bazı testler uygulanır. Bu testler ise göz içine damlatılan renkli sıvılar ile yapılır. 25 ila 30 yaş arası bireyler 5-10 yıl da göz muayenesi yaptırmalıdır.

40 ila 55 yaş arası her 3 yılda bir, 55 yaş üstü bireyler yılda bir kez göz muayenesi olmalıdır. Aile yapısında göz ile ilgili sorunu olanlar ( genetik olarak yatkın olanlar), diyabet ve çevresel nedenler ile göz kuruluğuna maruz kalanlar vakit kaybetmeden bir hekime başvurmaları ve göz muayenesi olmaları gerekir.

Göz Kuruluğu Tedavisi

Göz Kuruluğu Tedavisi

Göz Kuruluğu ve Tedavisi

Öncelikle göz kuruluğunu yaşamanızın nedenini öğrenmelisiniz. Göz doktoru tarafından ayrıntılı bir göz muayenesi olduktan sonra hekiminiz tarafından göz kuruluğu tedavisi, oluşan nedene göre gerçekleştirilir. Eğer geçici bir göz kuruluğu geçiriyorsanız, doktorunuz tarafından reçete edilen yapay göz damlaları ile bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Ancak kronik ise göz kuruluğunuz doktorunuzun size sunduğu tedavi yöntemini uygulamanız gerekir. İnsan doğası için göz önemli bir organdır. Bunun için sizde gözlerinizi çevresel etmenlerden korumaya çalışın. Uzun süreli telefon, tablet, bilgisayar, televizyon kullanımından sakının. Unutmayın ki gözlerimizin de dinlenmeye ihtiyacı var.

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

MİDYO  Eyeliner kullanırken dikkat edilecek noktalar nelerdir?
Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU