Günümüzde bir konutu alırken birçok kişi zorlanmakta ve bankalar da buna çözüm olarak konut kredisini sunmakta ve böylelikle mümkün olduğunca destek çıkmaya çalışmakta. Ancak herkes konut kredisi alabilir mi? Bunun için tabi belirlenmiş bir takım şartlar vardır. Konutların piyasada yeterli değeri alabilmeleri için ise ekspertizler görevlendirilir.

Konut Kredisinin Miktarı Hangi Koşullara Göre Belirlenir?

  • Kredi Notunuz 1100 üzerinde olmalıdır.
  • Aylık giderler düşünüldüğünde banka tarafından alınılan krediyi ödeye bilmesi.
  • 18 yaşından büyük 70 yaşından küçük olunması gerekiyor.
  • Ekspertiz raporunun olumlu sonuçlanması.

Kredi notunu etkileyen faktörler ise anlık borç durumunuz, aylık ödeme düzeniniz, anlık varlık durumunuz, ilk kredi açılışlarınız, borçlarınızın kredi sınırlarınıza oranı ve benzeri durumlar.

Konut Ekspertizi Raporunda Bulunan Koşullar

  • Konutun bulunduğu mevki.
  • Konut üzerinde hakkı bulunan kimse hakkında bilgiler.
  • Tapu hakkında malumata sahip olmak.
  • Konutun cinsi.
  • Konutun Yapıldığı yıl.
  • Konutun sahip olduğu kat sayısı.
  • İmar vaziyeti.
  • Fiziki hali (iç ve dış).
  • Ulaşım olanakları.

Konut Kredisi İçin Ekspertiz Raporu Ne Kadar Sürede Çıkar?

Ön onay ile birlikte bir ekspertiz raporu en fazla 4 iş günü sürmekte olup bankaya teslim edildikten sonra bankanın incelemeleri ve raporu değerlendirmesi başlar. Bu süreç sonucunda banka krediyi onaylar veya reddeder.

MİDYO  Vatandaşlar dikkat! Yastık altı altında yeni dönem başlıyor. Bilezikler devlete... Altın Tasarruf Sistemi nedir? Yastık altı altınlar sisteme nasıl kazandırılacak?

Konut İçin Eksperiz Ücretleri

2021 verilerine göre bankaların sağladığı ekspertizler 445 TL ile 2.225 TL arasındadır (rapor başı).

Konut Ekspertizi Nasıl Olunur?

Konut ekspertizi olmak için 4 yıllık bir bölümü bitirmiş olmak gerekir. Bu 4 yıllık bölümler ziraat mühendisliği, şehir ve bölge planlama, peyzaj, mimarlık, işletme, Makine Mühendisliği, harita mimarlığı, endüstri mühendisliği ve ekonomi gibi bölümlerdir.

Her ay kira vermek yerine aldığınız kredi borcunu her ay ödeyerek ve bu borcu birkaç yıl içinde kapatarak sizde bir konut sahibi olabilirsiniz. Konut kredisi günümüz zamanında birçok ülkenin kullandığı ve halkına sunduğu bir yöntemdir. Gerek devlet gerek özelleştirilmiş bankalar da Türkiye Cumhuriyetinde bu olanakları sunmaktadır.

Video: EKSPERTİZ (DEĞERLEME) NEDİR?

İlgili Makaleler
ATM para kabul etmiyorsa ya da para sıkışırsa ne yapmak gerekir?

Hayatımızı kolaylaştıran birçok teknolojik alet, günümüzde teknolojik gelişmelerin ışığında yaşantımızda yer edinmiş durumda. Kullanımı epey sıklaşan ve her köşe başında OKU

Odeabank emeklilere ne kadar promosyon veriyor? Şartları nelerdir?

Bankalar, müşterilere farklı avantaj ve imkanlar sağlayarak maaşlarını taşıma konusunda rekabet ortamı oluşturuyorlar. Her banka farklı imkan ve promosyon uygulaması OKU

Garanti Bankası emeklilere ne kadar promosyon ödüyor?

Garanti Bankası emeklilere ne kadar promosyon ödüyor? Yeni taban promosyonlar açıklandı peki Garanti Bankası'nın emekli promosyonu ne kadar? Diğer bankalar OKU

MİDYO  EYT’de bunu yapanlar pişman olacak! İşte EYT’liler için gelen kötü haber
Vergi levhası nasıl oluşturulur? e-vergi levhası oluşturma

Vergi levhası nedir? Maliye tarafından belirlenen, vergi alacağının kanunlardaki oranlar ve matrah üzerinden hesaplanarak belirlenen temel kazanç tutarlarını ve bunlara OKU