Çiftçiye kötü haber… Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği müjdeyle gübre fiyatlarına yüzde 30 indirim yapılmıştı. Ancak Rusya-Ukrayna savaşından sonra doğalgaz fiyatları da tavan yaptı. Özellikle gübre fiyatlarına bir kaç saat içinde rekor zam geldi. Üre, çay gübresi, CAN gübre fiyatları ne kadar oldu?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından millete seslenen Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, yarından itibaren CAN gübresi, amonyum sülfat ve nitropower gübrelerinde de yüzde 30’luk indirime gidileceğini bildirerek çiftçilerimize bazı müjdeler daha vermişti. Kabine Toplantısı’nın ardından millete sesleniş konuşmasında vatandaşlarımızın farklı kesimlerine destekler açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilerimize de bazı müjdeler vermek istediğini belirterek, şunları kaydetmişti:

“Bilindiği gibi Tarım Kredi Kooperatiflerinin satış merkezlerinde hafta başı itibarıyla üre ve çay gübrelerinin fiyatlarında yüzde 30’a varan indirim yaptık. Buna ilave olarak yarından itibaren CAN gübresi, amonyum sülfat ve nitropower gübrelerinde de yüzde 30’luk indirime gidiliyor. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın girdi maliyetlerini düşürmek amacıyla yine yarından itibaren karma hayvan yemi yüzde 12 indirimle satılmaya başlanacaktır”

Pancar üreticilerimizin beklediği ödemelerin 1 ay öne çekildiğinin müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Pancar üreticilerimizin mart ayında alacakları pancar bedellerinin ödemesini 1 ay öne çekiyor, cuma günü hesaplarına yatırıyoruz. Ayrıca 2021 yılı pancar alım fiyatının üzerine ton başına 15 lira prim desteği ödüyoruz. Bu sezonun pancar alım kesin fiyatını da hasattan önce açıklayacağımızı tekrar hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.

MİDYO  Doları ve dolar borcu olanlar dikkat! Uzmanından uyarı geldi: Çok ağır bedel ödeyeceğiz

Peş peşe zam geldi

Girdi maliyetleri katlanan çiftçiye yönelik yapılan devlet desteklemeleri artarken, özel sektörden bu harekete destek sınırlı kalıyor. Bitkisel üretim ve hayvancılıkta üreticinin en önemli  girdi maliyetleri haline gelen hayvan yemi ve gübre fiyatlarında geçen perşembe günü Tarım Kredi kanalıyla indirime gidilmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, karma hayvan yeminin yüzde 12 indirimle; üre/çay gübresi; can, amonyum sülfat ve nitropower gübrelerinde de yüzde 30 indirime gidildiğini duyurmuştu.

Aradan geçen sürede gübrede birkaç firmanın indirim açıkladığı görüldü. İndirimin yansıdığı bölgelerden olumlu dönüşler olurken, ancak bu indirimin Türkiye’nin tüm bölgelerinde görülmediğine dikkat çekildi. Diğer taraftan hayvan yemi fiyatlarında ise piyasada bir düşüş gözlenmediği ifade edildi.

Ayrıca dün sabah itibarıyla, Rusya ile Ukrayna krizinin piyasalara yansımasıyla artan döviz kuru, büyük kısmı ithalata bağlı gübrede yeni zamları da getirdi. Buna göre, indirimli fiyat üzerine iki saatte 200 lira eklendi. Dün itibarıyla piyasa fiyatlarını paylaşan Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bölgedeki fiyatlarda sabah saat 9 ile 11.30’da gelen fiyatlar arasında 200 lira fark olduğunu ifade etti.

Güncel listeye göre üre gübre 9 bin liradan 9 bin 300 liraya, ASÜ 6 bin liradan 6 bin 200 liraya, DAP 9 bin 400 liradan 9 bin 600 liraya çıktı. Doğan, “Üre gübrenin 6-7 bin lira sınırında kalması gerekiyor. Çok değil 2021’in başına gidersek 3 bin liradan alıyorduk. Şimdi 6 bin liraya razı hale geldik. Rusya krizinin etkisiyle de artan döviz saniyesinde fiyatlara yansıtılıyor. İki saat içinde gelen fiyatlarda farklar oluştu” diye konuştu.

MİDYO  Vatandaşlar dikkat! Yastık altı altında yeni dönem başlıyor. Bilezikler devlete... Altın Tasarruf Sistemi nedir? Yastık altı altınlar sisteme nasıl kazandırılacak?

sabah ve öğlen fiyatı farklı

Üreticiler, gübre fiyatlarında son bir yılda yüzde 300 artış olduğunu belirtiyor. 2021 Mart’ında 3 bin 200 lira olan üre gübre 9 bin 600 liraya çıktı. İndirimle fiyat 9 bin lirayı görebildi. Gübrenin 2022 Ocak fiyatı 12 bin lirayı geçiyordu. Çiftçiler, üre gübre ton fiyatının 6 bin liraya indirilmesini talep ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi ise yıllık yüzde 45.61 arttı. Gübredeki fiyat artışının yıllık yüzde 152.42 hesaplandığı açıklamada, hayvan yemindeki fiyat artışının yüzde 40 olduğu görüldü.

İndirim yansıtılan gübre çeşitleri arasında fiyatı en çok düşen kalsiyum amonyum nitrat (CAN) %26 gübre olmuştu. Daha önce 6 bin liraya kadar çıkan CAN gübre fiyatı 4 bin 600 liraya kadar düştü. Ancak dövizdeki hareketlilikten de anında payını aldı. Sabah 4 bin 300 lira olan gübre, öğlen yeniden 4 bin 600 liradan satılmaya başlandı.

İlgili Makaleler
ATM para kabul etmiyorsa ya da para sıkışırsa ne yapmak gerekir?

Hayatımızı kolaylaştıran birçok teknolojik alet, günümüzde teknolojik gelişmelerin ışığında yaşantımızda yer edinmiş durumda. Kullanımı epey sıklaşan ve her köşe başında OKU

Odeabank emeklilere ne kadar promosyon veriyor? Şartları nelerdir?

Bankalar, müşterilere farklı avantaj ve imkanlar sağlayarak maaşlarını taşıma konusunda rekabet ortamı oluşturuyorlar. Her banka farklı imkan ve promosyon uygulaması OKU

Garanti Bankası emeklilere ne kadar promosyon ödüyor?

Garanti Bankası emeklilere ne kadar promosyon ödüyor? Yeni taban promosyonlar açıklandı peki Garanti Bankası'nın emekli promosyonu ne kadar? Diğer bankalar OKU

MİDYO  Dikkat! Bitcoin ve sanal paralar bağımlılık yapar mı?
Vergi levhası nasıl oluşturulur? e-vergi levhası oluşturma

Vergi levhası nedir? Maliye tarafından belirlenen, vergi alacağının kanunlardaki oranlar ve matrah üzerinden hesaplanarak belirlenen temel kazanç tutarlarını ve bunlara OKU