Cilt kanseri; cilt hücrelerinin anormal bir şekilde büyümesi olarak bilinen ve güneşe maruz kalan cilt yüzeylerinde meydana gelir. Fakat kanserin bu denli yaygın bir şekilde meydana gelen türü olması olağan dışı anlarda bile güneş ışığına maruz kalmayan cilt yüzeylerinde meydana gelebiliyor.

Bazal hücreli olarak bilinen karsinomlardan skuamöz hücreli karsinomlara ve melanoma olmak üzere bilinen üç farklı türü ile dikkatleri çekiyor. UV – kızıl ötesi ışınlardan daha uzak kalarak ya da bunları sınırlı kılarak cilt kanserlerinin riski bir hayli azaltılacaktır. Ciltte meydana gelen şüpheli değişikliklerin incelenmesi için erken teşhis yapılması açısından bir hayli önemli olacaktır. En yüksek başarılı tedavi şanslarını verecek olmasından dolayı erken teşhise özen göstermek gerekir.

Cilt kanserinin türleri nelerdir?

  1. Bazal hücreli karsinom
  2. Skuamöz hücreli karsinom
  3. Melanoma
  4. Kaposi sarkomu
  5. Merkel hücreli karsinom
  6. Yağ bezi karsinomu türleri ile biliniyor.

İzleyin: Cilt kanseri çeşitleri nelerdir? Balçiçek İle Dr. Cankurtaran 86. Bölüm

Cilt kanserinin nedenleri nedir?

Cilt kanseri; cilt üzerinde meydana gelen hücrelerdeki DNA hataları yani mutasyonları sonucunda ortaya çıkacak. Meydana gelen mutasyonların ardından hücrelerdeki kontrol edilmesi mümkün olmayan şekilde büyümelere neden olacak ve kanserli hücrelerin meydana geleceği bir kitle oluştururlar.

MİDYO  Göz nakli (kornea) nasıl yapılır?

Cilt kanserine neden olan risk faktörleri nelerdir?

Cilt kanserine neden olan risk faktörleri;

  1. Açık cilt renkleri
  2. Güneşlerden meydana gelen yanıkların geçmişi
  3. Aşırı güneşe maruz kalmak
  4. Güneşli ya da yüksek irtifa iklimleri
  5. Ciltlerde meydana gelen benler
  6. Prekanseröz cilt lezyonları
  7. Ailede meydana gelen cilt kanser öyküleri
  8. Kişisel olarak cilt kanserlerini öyküsü
  9. Zayıflamış bir şekilde yer alan bağışıklık sistemi
  10. Radyasyona maruz kalmak
  11. Belirli maddelere maruz kalmaktan dolayı meydana gelebilir.

Cilt kanserine tanılar nasıl koyulur?

Cilt kanserine sadece doktorlar tanı koyabilir. Bunlar ilk olarak cilde muayene yaparak ardından da gerekli görüldüğü anlarda şüpheli bir durum varsa ciltten örnek alarak patalojiye göndererek testler yapılır. Bu testlerden gelen sonuçlara karşı bir tanı koyulur ve bu tanıların ardından nasıl bir tedavi yöntemi uygulanması gerekirse ona göre hareket edilir.

Cilt kanserinin yayılma evreleri neye göre belirlenir?

Eğer doktor kontrolünde insanların kanser oldukları belirlendiyse kanserlerin yayılma evrelerinin de belirlenmesi gerekir. Bunun ardından farklı ilave testler yapılır. İlave testlere göre gelen sonuçlarda doktorlar birden dörde kadar olan Romen rakamları ile beraber nitelendirme yapılır. Evre birde olanlar için kanserlerin küçük ebatlarda olduğu daha yeni başlangıç anlarda olduğu belirlenir. Evre dört olan durularda ise bedenin diğer bölgelerine de yayılmaya başlamış ileri evreler için de kanser belirtilerine neden olur.

Cilt kanserinden korunma yöntemleri nelerdir?

Cilt kanserinden korunmak için belirli adımları ön planda tutmak gerekir. Bunlar;

  1. Gün ortasında meydana gelen zararlı ışıklardan uzak kalmak gerekir.
  2. UV radyasyon yayan ışınlara ne kadar az maruz kalınırsa o kadar iyi olacaktır.
  3. Tüm sene boyunca yaz kış demeden her zaman güneşten korunmak için koruyu kremler kullanmak gerekir.
  4. Kıyafet seçimleri sırasında güneşi daha çok çeken değil de koruyucu kıyafetler giymeyi tercih etmek gerekir.
  5. Solaryum her ne kadar birçok kişinin severek tercih ettiği bir nokta olsa bile kaçınmak gerekir.
  6. Güneşe karşı daha çok duyarlaştırıcı olan ilaçlar tercih edilmelidir. Bunlara antibiyotikler de dahil olmak üzere her şeye dikkat etmek gerekir.
MİDYO  Cilt kuruluğu nasıl oluşur? Cilt kuruluğunu gidermek için neler yapılmalı?

Makalemizin içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Yazıda tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere kesinlikle yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurunuz.

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU