Tıp alanında yapılan aşılama işlemleri konusunda en çok aşılamanın ne olduğu ve aşılama ne zaman yapılır? Sorularıyla karşılaşılmaktadır. Aşılama adı verilen bu uygulama genellikle çocuk sahibi olmak isteyen bireyler tarafından tercih edilmektedir. Bazı durumlarda annedeki yumurta hücresi ve babadaki sperm hücresi birleşemez ve bu durumda gebelik adı verilen olay da gerçekleşemez. Bu olayın gerçekleşmesini kolaylaştıran tedavi yöntemine aşılama yöntemi denilmektedir.

Babadan enjeksiyon yardımıyla alınan sperm hücreleri annenin rahmine yerleştirilir. Bu durum kısa saniyelerde gerçekleştirilir. Aşılama uygulaması için annenin yumurta üretimi ve babanın da sperm hücresi üretimi yapması gerekli unsurlardandır. Bu uygulamalar belli araştırmalar ve başka yollar denenmeden yapılmaz. Bu uygulama için annenin gebe kalması için bütün yolları denemesi gerekir ve kalamadığı süreç içerisinde bu aşılama uygulamasına başvurabilir.

Aşılama Ne Zaman Yapılır?

Aşılama işlemleri son çare olarak görülmektedir ve annenin hamile kalma olasılığını arttırdığı kanıtlamış bir gerçektir. Anne eğer diğer bütün tedavileri denediyse ve başarısız olunduysa aşılama işlemi için doğru zaman gelmiştir demektir. Bu yöntemde denenmelidir. Çiftlerin normal şartlar altında yumurta ve sperm hücreleri birleşemiyorsa, bu 1 seneye yakın denendiyse ve hala gebelik durumu gözlemlenemediyse aşılama yaptırılabilir.

Aşılama Nedir?

Aşılama Hangi Durumlarda Gerçekleştirilir?

Aşılama uygulamasına başvurulmasının bazı nedenleri vardır. Kişi bu nedenlerden dolayı aşılama yöntemine gereksinim duyabilir.

MİDYO  Zatürre aşısı nedir? Ne zaman yapılır? Yan etkileri var mıdır?

Aşılama şu durumlar için kullanılabilir:

  • Normal cinsel ilişki olmadığında
  • Erkek üreme hücresi olan spermlerin kişide az bulunması durumlarında
  • Sperm hücrelerinin yumurtaya ulaşacak kadar hızlı ve güçlü olmadığı durumlarda
  • Kişide anti sperm antikorlarının saptandığı durumlarda
  • Cinsel üreme organlarının işlevini yerine getiremediği durumlarda
  • Kısırlık gibi üremeyi engelleyici olumsuzluklar durumunda
  • Rahim içi problemleri ve hastalıklarında
  • Boşalma işleminin zamanında gerçekleşmediği durumlarda
  • Rahimin spermi istememesi ve karşı koyması durumlarında

Bunun gibi çiftleri ilgilendiren karşı taraflı nedenlerden dolayı aşılama işlemine ihtiyaç duyulmaktadır. Aşılama işlemi bu problemleri yaşayan bireyler için umut haline gelen bir uygulama olmaya devam etmektedir. Başarı oranı olarak kişinin durumuna göre değişen bu uygulamalar genel olarak başarılı olarak kabul edilmektedir.

Aşılama Uygulaması Hangi Durumlarda Riskli Olabilir?

Aşılama uygulaması yapılmadan önce kişilerin hastane ortamında testleri yapılır. Muayene işlemleri tamamlanır ve işleme engel olmayacak kişilere bu yöntem önerilir. Bazı kişiler için ise riskli olabilmektedir.

Şu durumlarda riskli olabilmektedir:

  • Annenin yumurtalıklarında meydana gelen tümör oluşumları durumları
  • Kişinin üreme organlarındaki ciddi enfeksiyon oluşum durumlarında
  • Zararlı çikolata kisti oluşumu durumlarında
  • Bazı kadın hastalıklarına saptanılması durumlarında

Bu gibi şartlar altında genellikle uzmanlar tarafından tehlikeli görüldüyse kişiye aşılama işlemi uygulanmaz. Kişi bu konuda bilgilendirilir ve işlemin tehlikeleri ve başarı oranları uygun bir dil seçilerek anlatılır.

Aşılama İşlemleri Tekrarlanabilir Mi?

Kişide bazen olumsuz sonuçlarla sık karşılaşılmaktadır. Buna yönelik yapılan ilk aşılama işlemi başarısız kabul edilir. Başarısız olması bir daha olmayacağı anlamını taşımaz. Aşılama uygulamaları başarı elde edene kadar uygulanabilir. 6 kere bile aşılama uygulamasının tekrarlanması yapılabilmektedir. Bu gibi durumlarda kişiler kendilerine ve birbirlerine karşı sabırlı olmalıdırlar. Aşılama işlemlerinin başarısız olmaya devam ettiği taktirde daha farklı gebe kalma yöntemleri denenebilir. Bu yöntemlerin başında tüp bebek tedavileri gelmektedir.

MİDYO  Sedef hastalığının çaresini buldu, Araplar dükkana akın etti. 9 bitkiyle doğal krem yaptı, sedef hastalığını anında bitirdi

Aşılama İşleminin Önemi Nedir?

Bu işlemler uygulandığı taktirde kişilerin anne ve baba olmasını daha kolay hale getirir. Normal yollarla hamile kalamama problemini ortadan kaldırarak kişiye en uygun tedavi süreçlerini sunar. Anne ve baba olma olasılığının arttırılmasına yardımcı olur ve bu sayede kişiler arası bağın daha da kuvvetli olmasına neden olur.

İZLEYİN: AŞILAMA TEDAVİSİ NEDİR? AŞILAMA NASIL YAPILIR? (aşılama videosu)

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Yeni doğan bebek bakımı

Yeni doğum yapan hanımlar ve baba olma duygusunu ilk defa tadan erkekler yeni doğan bebek bakımı konusunda hem biraz tecrübesiz OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU