Günlük hayatımızda duymadığımız sadece altın söz konusu olduğunda kulağımıza gelen ons bir kütle birimidir. Kısaltması “OZ” olan ons için uluslararası kabul edilen değer 1 OZ= 31,10 gr’dır. Ortaçağ’dan beri elmas, altın, platin, yakut gibi değerli taşlar için kullanılan ölçü birimi olmuştur.

Günlük Hayatta Kullanım Alanları Nelerdir?

Değerli madenlerin alım-satım işlerinde kullanılan ons çoğunlukla altın için kullanılır. Televizyondan aşina olduğumuz AU/XAU kısaltmaları altının ons fiyatını simgeler. Zaman içinde kullanılan ons değerli maden ticaretinde kullanışlı olduğundan değiştirilme gereği duyulmuyor.

Altının Ons Fiyatını Hesaplama Nasıl Yapılır?

Gördüğümüz sembollerden AU altının periyodik tablodaki kısaltmasıdır. Uluslararası ve yurt içi altının ons fiyatı AU ile temsil edilir. XAU’daki ‘X’ ise forex ve futures’ten gelir. Hesaplanışı ise ons değerinin ülkenin para birimine bölünmesiyle bulunur. Örneğin; XAU/TRY, XAU/GBP, XAU/USD. Bir para birimiyle hesaplanan ons altın, diğer para birimlerine kur farkı ile dönüştürülebilir. Ons fiyatı altının fiyatıyla orantılı olduğundan dolayı siyasi olaylar fiyatın etkilenmesine sebep olur.

Ons Altının Saflık Derecesi Nedir?

Altında kullanılan ons birimi saf altını temsil eder. Yani diğer saflık derecelerinde kullanılan altınlar ons ile hesaplanırken saflık oranı ile çarpılır. 12 ayar bir altın ons cinsinden hesaplanırken 0,5 ile çarpılır ve ons fiyatı bulunur. 24 ayar altın saf altını temsil ettiğinden herhangi bir sayıyla çarpılmasına gerek yoktur.

MİDYO  Lale Kısıklı Konakları Fiyat Listesi

İzleyin: Ons Nedir ? Altının Onsu Ne Demektir?

Ons Altın Kimler İçin Önemlidir?

Altın alım-satımını sürekli yapan kuyumcular için sürekli takip edilmesi gereken bir sistemdir. Saf altını kullanan kuyumcular için altının fiyatı, saflık oranı, kullanım yelpazesi çok önemlidir. Yatırımcılar için de sürekli değişen piyasasından dolayı büyük önem taşıyor.

Ons Altının Kullanım Şekilleri Nelerdir?

Genelde gram ile kullanıldığında külçe ile ölçülen altın, ons cinsinden hesaplanırken de külçe ve ya çekili altın şeklinde piyasada kullanılıyor. Çekili altın birçok yönden avantaj barındırıyor. Şerit halinde dökülen altın, ince bir plaka şeklindedir ve altının yumuşak bir metal olmasından dolayı kolayca bükülüp koparılabilir. Bu şekilde kullanılan altın kuyumcuların küçük bir parça altın için külçe altın eritmesinin önüne geçiyor.

İlgili Makaleler
ATM para kabul etmiyorsa ya da para sıkışırsa ne yapmak gerekir?

Hayatımızı kolaylaştıran birçok teknolojik alet, günümüzde teknolojik gelişmelerin ışığında yaşantımızda yer edinmiş durumda. Kullanımı epey sıklaşan ve her köşe başında OKU

Odeabank emeklilere ne kadar promosyon veriyor? Şartları nelerdir?

Bankalar, müşterilere farklı avantaj ve imkanlar sağlayarak maaşlarını taşıma konusunda rekabet ortamı oluşturuyorlar. Her banka farklı imkan ve promosyon uygulaması OKU

Garanti Bankası emeklilere ne kadar promosyon ödüyor?

Garanti Bankası emeklilere ne kadar promosyon ödüyor? Yeni taban promosyonlar açıklandı peki Garanti Bankası'nın emekli promosyonu ne kadar? Diğer bankalar OKU

MİDYO  Dolara mı yatırım yapılmalı altına mı?
Vergi levhası nasıl oluşturulur? e-vergi levhası oluşturma

Vergi levhası nedir? Maliye tarafından belirlenen, vergi alacağının kanunlardaki oranlar ve matrah üzerinden hesaplanarak belirlenen temel kazanç tutarlarını ve bunlara OKU